Abonneer je gratis op Techzine!

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), verwacht in november dit jaar een laptop te kunnen presenteren die 100 dollar kost. De laptop is bedoeld voor kinderen in het basis- en middenonderwijs en dan voornamelijk in de armere landen.

Volgens het instituut ligt het probleem in deze landen niet zozeer bij de technische infrastructuur, maar is het probleem dat maar weinig kinderen daar beschikking hebben over een computer of een laptop. MIT heeft met een aantal partners uit de computerindustrie samengewerkt om dit probleem op te lossen.

De laptop, die draait op een afgeslankte versie van Linux, heeft een 500MHz processor. Het scherm heeft twee modes, waardoor er met een druk op de knop gewisseld kan worden tussen kleuren en zwart-wit weergave. In deze laatst mode is het scherm beter zichtbaar bij fel zonlicht.
Het apparaat is verder voorzien van vier USB-poorten en is geschikt voor gebruik met Wi-Fi en mobiele telefoon. Ook is er 1GB aan flashgeheugen voorzien.

De laptop kan opgeladen worden middels de bekende AC adapter, maar de gebruiker kan het apparaat ook opladen door het met een hendel op te winden. De verhouding in deze methode is 10 tot 1, waardoor één minuut draaien garant staat voor 10 minuten gebruik.
Als de hendel is ingeklapt dient het mechanisme als handvat om de laptop mee te dragen. Het koord van de oplader kan op zijn beurt weer dienen als draagriem.

Verder hebben alle laptops de mogelijkheid om als node te functioneren in een peer-to-peer netwerk. Als één van de laptops dan aangesloten is op het internet kunnen de andere laptops in het netwerk daar automatisch ook gebruik van maken.
Het MIT hoopt tegen het einde van 2006 een kleine 5 tot 15 miljoen laptops geproduceerd te hebben. Een jaar later moeten dat er 100 tot 150 miljoen zijn.

Voorlopig richt het instituut zich op landen als Brazilië, China, Egypte, Zuid Afrika en Thailand. Elke overheid moet minimaal een miljoen laptops afnemen, zodat MIT en haar partners de totale order groot genoeg kunnen maken en zo de 100 dollarprijs te realiseren. Het MIT verwacht wel dat de prijs in verloop van tijd nog verder zal dalen.