Abonneer je gratis op Techzine!

In de Verenigde Staten is een nieuwe wet van kracht gegaan die het geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Daarnaast is meteen ook een einde gemaakt aan anonieme beledigingen via internet.

Als je nu in de Verenigde Staten anoniem een opmerking uit, riskeer je een forse boete tot zelfs een gevangenisstraf tot twee jaar. De wet is ondertekend door president Bush en kan gevolgen hebben voor websites, weblogs en andere discussiegroepen.

Er zijn altijd mensen die uit de school willen klappen over misstanden, echter meestal op voorwaarde van anonimiteit. Deze nieuwe wet geeft aangeklaagde personen of instanties de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen.

Deze nieuwe wetgeving komt heel dicht bij de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in het eerste amendement op de Amerikaanse grondwet.
Annoy.com, of dergelijke websites die de gratie geven van het (soms anoniem) beledigen of irriteren van mensen, hebben gemeld een klacht neer te leggen bij het Supreme Court.

Violence Against Women and Department of Justice Reauthorization Act heeft de tekst opgesteld. De tekst spreekt echter van ‘annoy’, een zeer dubbelzinnige term.
ACLU, de Amerikaanse burgerrechtenbeweging laat weten dat wat voor de één erg irritant is, voor de ander de normaalste zaak van de wereld is.

In november 2005 werd Lycos in Nederland ook gedwongen de identiteit van de abonnee te onthullen die op een website de postzegelhandelaar een oplichter had genoemd.