Abonneer je gratis op Techzine!

Mozilla komt met versie 0.1 van Lightning. Dit is een uitbreiding voor Thunderbird die de agendafunctie toevoegt. Dit om een grotere concurrent voor Outlook te worden.

Deze uitbreiding is toe te voegen op Thunderbird cliënts vanaf versie 1.5. Mozilla had daarvoor ook al een kalendercliënt, maar deze zat niet in Thunderbird ingebouwd. Je kon deze enkel en alleen opstarten vanuit het menu en verder wisselden ze weinig tot geen data uit. Met de nieuwe plugin kunnen afspraken die in mails zijn gemaakt zo in de agenda gezet worden.

Wat Mozilla’s product sterker maakt dan dat van Microsoft, is dat Outlook Exchange nodig heeft als je meer wilt dan emailen. De producten van Mozilla zijn op open standaarden gebaseerd en zijn dus veel breder inzetbaar. Als je agenda wilt downloaden van een server waar Linux op gedraaid wordt en je hebt op het moment eventjes alleen een Windows pc bij de hand, dan is dit geen probleem, omdat het platvorm onafhankelijk is.

Lightning 0.1 is de eerste testversie die openbaar wordt gebracht. Anders dan aan andere testversies is, dat je niet persé de nieuwste Thunderbird hoeft te installeren als je het wilt proberen.

Deze versie biedt voornamelijk de functionaliteit om je agenda binnen Thunderbird bij te kunnen houden. Geavanceerde diensten als agenda’s uitwisselen met collega’s, zoals met groupware software gebeurd, is nog niet mogelijk, al komt dit misschien wel in latere versies.