Abonneer je gratis op Techzine!

Ricoh heeft een optisch component ontwikkeld dat Blu-ray, HD DVD, DVD en CD kan lezen en beschrijven. Met het component zou het gat tussen de huidige generatie en volgende generatie mediaformaten overbrugd kunnen worden en de strijd tussen de twee nieuwe formaten kunnen afzwakken.

Het component in kwestie is een diffractieplaat met een diameter van 3,5mm en een dikte van 1mm. Aan beide zijden bevinden zich concentrische groeven die functioneren als een diffractietralie. De plaat wordt tussen de lasers en de lens geplaatst. met het rooster kan de lichtstraal zo aangepast worden dat het licht op de juist plaats gefocust wordt.

De datalaag van een Blu-ray schijf bevindt zich 0,1mm onder het oppervlak van de schijf. Bij HD DVD en DVD schijven is dat 0,6mm en bij CD’s is dat 1,1mm. Een multiformaat speler of schrijver kan de verschillende soorten schijven detecteren, waarna Ricoh’s component de laserstraal zo aanpast dat de data op de juiste diepte wordt weggeschreven of gelezen.

"Dit component is het eerste dat overweg kan met de vier formaten. Hiermee is het mogelijk om spelers en schrijvers te maken die elk formaat aankunnen en dat is in het voordeel van de consument," aldus een woordvoerder van Ricoh.
Alhoewel het component zowel geschikt is voor schrijven als lezen, zal Ricoh het component voorlopig alleen voor spelers aanbieden. Bij het diffractietralie gaat er namelijk wat energie van de laserstraal verloren. Voor het schrijven van is daarom een sterkere blauwe laser nodig. Deze laser wordt wel gebruikt bij Blu-ray maar niet bij de huidige formaten, die gebruik maken van een rode laser.