Microsoft wil zijn ontwikkelkit voor webapplicaties met AJAX al tegen eind dit jaar al uitbrengen. Dit meldt algemeen directeur Scott Guthrie van Microsofts Develop-divisie.

Ajax staat voor Asynchronous Javascript And XML en is op dit moment helemaal hot in webdevelopement wereld. Met deze technologie kan je de bezoeker namelijk het idee geven dat de website precies volgt wat deze doet.

ASP.NET 2.0 AJAX Extensions, zoals de software nu heet, bevat client en server software om Ajax applicaties mee te ontwerpen. Guthrie meldt dat klanten bij Microsoft zouden komen aankloppen om om volledige ondersteuning voor deze technologie te vragen. Guthrie meldt dat AJAX minstens 10 jaar ondersteund gaat worden.

Dit pakket was oorspronkelijk geplanned voor intergratie bij Microsofts Visual Studio 2007, maar die is nu echt naar 2007 verschoven. Microsoft wilt echter door de vraag eerder met de AJAX ontwikkel software komen en wacht daarom daarmee niet op de release van Visual Studio 2007.

Daarom heeft Microsoft de plannen gewijzigd en komt het bedrijf eerst met een lichte ondersteuning van ASP.NET om de AJAX componenten te ondersteunen. In Visual Studio 2007 zullen de volledige componenten zitten die bijvoorbeeld ook kunnen debuggen.

Wat opzich wel goed nieuws is, is dat Microsoft zich nu aan de webstandaarden wilt gaan houden. De dingen die je maakt met de ontwikkeltools van Microsoft zullen platform en browseronafhankelijk zijn en daarom dus op elke computer moeten werken.

Het pakket bevind zich pas in beta fase. De komende paar weken wordt de echte lijn voor de nieuwe ontwikkeltools pas duidelijk.