Windows 10 verwijdert automatisch updates die voor opstartproblemen zorgen

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft doet er alles aan om te voorkomen dat een Windows 10-update terecht komt op een device dat daar niet geschikt voor is. Voortaan is het mogelijk voor Microsoft om een “problematische update” te verwijderen, zonder dat het daarvoor interactie van de gebruikers nodig heeft.

De functie moet ervoor zorgen dat men updates die voor forse problemen zorgen als ze niet geschikt zijn voor een specifiek device kan verwijderen. Die updates voorkomen in sommige extreme gevallen dat een apparaat nog op kan starten. Door die opstartproblemen is het ook niet eenvoudig voor de gebruiker om de verkeerde Windows 10-update te verwijderen.

Updates verwijderen

Als een Windows 10-update ervoor zorgt dat een apparaat niet meer goed opstart, geeft het device een notificatie. De tekst daarvan luidt als volgt: “We hebben enkele recent geïnstalleerde updates van je apparaat verwijderd om opstartproblemen te voorkomen.” Wanneer Windows 10 een opstartprobleem tegenkomt, probeert het besturingssysteem dat dus op te lossen door een recent geïnstalleerde update te verwijderen.

Uit een bericht op de website van Microsoft blijkt dat dit een laatste redmiddel is. De updates die door Windows 10 worden verwijderd als het systeem niet goed opstart, zijn onder meer drivers voor devices, hotfixes, geüpdatete systeembestanden, servicepakketten en nieuwe Windows-functies. Ook blokkeert Microsoft gedurende dertig dagen problematische updates. Dit gebeurt als Windows erachter komt dat een update voor opstartproblemen zorgt.

“Dat geeft Microsoft en onze partners de kans om de problemen te onderzoeken en problemen op te lossen. Na dertig dagen probeert Windows de updates opnieuw te installeren”, schrijft Microsoft. Het bedrijf heeft in de aankondiging van deze nieuwe oplossing een aantal links geplaatst naar pagina’s waaruit blijkt hoe mensen handmatig drivers kunnen installeren. Ook vraagt Microsoft gebruikers wiens apparaat door een update niet meer goed functioneert, dit te melden via de Windows 10 Feedback Hub.