2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Amerikaanse auteursrechtenorganisatie RIAA heeft toegegeven dat de massaal aangespannen rechtszaken tegen piraten hun effect totaal hebben gemist. Niet alleen sloeg de campagne de bal volledig mis, de RIAA zorgde ook voor heel wat negatieve reclame voor zichzelf.

Volgens de laatste statistieken van de RIAA waren er in april 2007 zo’n 7,8 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten die illegaal muziek van het internet plukten, dat is 900.000 huishoudens meer dan in april 2003, toen de campagne van de RIAA begon. Hoewel dit cijfer lijkt te bevestigen dat de RIAA geen enkele vooruitgang heeft geboekt, moet ook rekening worden gehouden met het feit dat het aantal gezinnen met een breedbandaansluiting in dezelfde periode is verdubbeld.

"Ik denk niet dat de vele rechtszaken een betekenisvolle impact hebben gehad in de manier waarop jongeren denken over piraterij", aldus John Palfry, gerechtsexpert bij het Berkman Center of Internet and Society.

Naast de twijfelachtige resultaten van haar campagne, heeft de RIAA ook enkele onschuldigen bange momenten bezorgd. Zo was er bijvoorbeeld mevrouw Tanya Andersen, een alleenstaande en gehandicapte moeder die beschuldigd werd van het verspreiden van 1400 illegale muziekbestanden. Voor elk van die bestanden zou ze een boete moeten betalen van maar liefst 750 dollar. De vrouw beweerde echter dat ze nooit van die artiesten had gehoord en was bereid haar computer af te staan voor onderzoek om te bewijzen dat ze met de hele zaak niets te maken had. Daar had de RIAA allesbehalve oren naar en het procedeerde verder alsof het een groot bedrijf onderuit wilde halen. Na één jaar van processen en vervelende onderzoeken heeft de rechtbank de zaak verworpen en moet de RIAA alle gerechtskosten betalen, óók de kosten van de advocaat van de vrouw.

Volgende doelwit van de RIAA zijn nu de universiteitscampussen. Ondertussen heeft de RIAA alweer 395 brieven verstuurd, verspreid over 19 universiteiten, waarin het sommen geld eist voor een minnelijke schikking. Worden deze sommen niet betaald, dan zal de RIAA een rechtszaak aanspannen.

Ook stelt de RIAA voor om de schadeclaims te eisen van studenten die illegaal bestanden delen op het schoolnetwerk. Vele universiteiten reageerden verbolgen en weigeren mee te werken met de RIAA, zo ook Harvard. In plaats daarvan stellen scholen hun eigen policy op. Zoals de universiteit van Kansas, dat studenten de toegang tot het schoolnetwerk voorgoed ontzegd indien ze betrapt worden op het downloaden van met auteursrechten beschermd materiaal.