Abonneer je gratis op Techzine!

In tegenstelling tot eerdere berichten is het hackers toch gelukt de beveiliging van een iPod te kraken.

De ‘ipodminusitunes’ blog deelt mede dat dankzij "geïnspireerd werk van een stel helden" iPod’s weer gebruikt kunnen worden met programma’s die op Linux draaien, zoals gtkpod en Rhytmbox. Ook alternatieven voor Windows zoals Winamp zijn nu in staat om muziek op de iPod te zetten.

Op een iPod bevindt zich een verborgen bestand dat alle informatie bevat over liedjes en afspeellijsten. Crackers hebben dit bestand weten te veranderen waarmee het ook door andere programma’s dan iTunes kan worden bewerkt.

Met de introductie van de nieuwe iPod nano, de touch en de classic vorige week, heeft Apple extra informatie aan het beveiligde bestand toegevoegd, zogenaamde SHA cryptografische hashfuncties. Wanneer het bestand wordt gewijzigd, klopt deze cryptografische informatie niet meer en verschijnen er geen liedjes op de iPod.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat crackers de SHA informatie wisten te ontsleutelen. ipodminusitunes deelt tevens mee dat de SHA informatie is gevonden en ook gemaakt kan worden. De SHA informatie is namelijk specifiek per iPod.

"Laten we allemaal hopen dat Apple leert dat vechten tegen ons geen zin heeft," aldus Will van de blog. "Het is zonde van tijd als een open-source menigte in een weekendje de beveiliging kan kraken." Men wist de iPhone ook te kraken, zodat het gebruikt kan worden met elk netwerk. Apple zal dit waarschijnlijk uitschakelen met een update.

Apple was niet bereikbaar voor commentaar.