Abonneer je gratis op Techzine!

De consumentenbond wil dat alle muziekspelers een standaard waarschuwing moeten krijgen, voor gehoorschade. Niet alleen de mp3-spelers moeten deze waarschuwing krijgen maar ook mobiele telefoons die een muziekspeler hebben.

De Nationale Hoorstichting heeft de website MP3Check in het leven geroepen, de consument kan hier kijken hoe veilig de MP3 speler is. Het AMC, LUMC, de Hoorstichting en de Consumentenbond vonden dat het tijd werd voor zo een website.

Gehoorschade is de laatste jaren een serieus probleem geworden. Ieder jaar krijgen meer dan 20.000 jongeren last van schade aan het gehoor door het luisteren naar luide muziek. De MP3 speler is momenteel de grootste bron voor muziek bij jongeren. De MP3 speler zelf is niet zo verkeerd, maar als deze te vaak te hard staat gaat je gehoor achteruit.

Bijna geen enkele fabrikant maakt een melding van de risico’s op gehoorschade. Vaak is er ook geen informatie over het maximale geluidsniveau. Een aantal fabrikanten zijn wel bezig met geluidsbegrenzers op de MP3 speler aan te brengen, maar dit is nu nog een luxe. De Consumentenbond vindt dat de producent op drie punten moeten letten:

  1. Producenten moeten objectieve en heldere informatie over de geluidsniveau’s van iedere speler leveren;
  2. Producenten moeten voorlichting geven over het veilige gebruik van de spelers en de risico’s van gehoorbeschadiging als gevolg van het luisteren naar te harde muziek;
  3. Producenten moeten actief preventieve maatregelen nemen, zoals het standaard meeleveren van software die consumenten waarschuwt wanneer er bepaalde grenzen worden overschreden.