Linus Torvalds onthult Linux Kernel 5.11

Abonneer je gratis op Techzine!

Linus Torvalds heeft onlangs versie 5.11 van de Linux-kernel gepresenteerd. De nieuwe versie komt met een reeks verbeteringen, onder meer voor technologie van hard- en softwareleveranciers Intel, AMD en de Xen hypervisor.

In de nieuwe versie van de kernel voor het open-source besturingssysteem is door Linus Torvalds, de geestelijk vader, nu onder meer ondersteuning toegevoegd voor de Software Guard Extensions (SGX)-technologie van Intel. Deze technologie helpt ontwikkelaars afgeschermde omgevingen te maken van geheugen. Hierbinnen kunnen vervolgens workloads draaien, zonder dat de rest van het systeem weet dat dit plaatsvindt en zo geen invloed heeft op het bewuste systeem.

AMD en Xen hypervisor

In versie 5.11 van de Linux-kernel krijgt ook AMD-technologie meer ondersteuning. Onder meer voor chips maar ook voor energiebeheer en het afhandelen van workloads voor het op- en afschalen van CPU’s. Verder worden ook de prestaties van diverse AMD-chipsets voor Linux verbeterd.

Daarnaast ondersteunt de release van de Linux-kernel ook beter de Xen hypervisor. Hiervoor zijn verbeteringen doorgevoerd voor een tweetal bugs. Een daarvan moet onder andere privilege-escalatie en zelfs het (beperkt) lekken van data voorkomen.

Overige ondersteuning

Verder kan de release ook nog draaien op de oude OUYA, een game console op basis van Android. De ondersteuning voor de WiMax-technologie voor draadloze verbindingen is afgebouwd.

De volgende versie van de Linux-kernel, versie 5.12, wordt aan het einde van april van dit jaar verwacht.