Linux 5.17 is live: meer support voor RISC-V, AMD en Intel

Linux 5.17 is live: meer support voor RISC-V, AMD en Intel

Linux 5.17 is beschikbaar. De kernelversie versterkt ondersteuning van RISC-V, AMD en Intel CPU’s.

5.17 werd op het laatste moment vertraagd door de vondst van Spectre-kwetsbaarheden in Intel- en AMD-processoren. Hoofdontwikkelaar Linus Torvalds verschoof de deadline met een week. De afgelopen dagen zijn gebruikt voor het gladstrijken van Spectre-kwetsbaarheden, drivers en tooling. Inmiddels is Linux 5.17 beschikbaar.

RISC-V, AMD en Intel

Allereerst introduceert de kernel four-level page tables voor RISC-V chips. Daardoor ondersteunt RISC-V tot 64TB fysiek geheugen en 128TB in een virtual address space. Als gevolg zijn RISC-V chips een stuk geschikter voor veeleisende workloads.

Ten tweede maakt de kernel het mogelijk om de frequentie van AMD CPU’s per core te configureren. De nieuwe driver ondersteunt AMD Zen 2 en elke architectuur na AMD Zen 2, waaronder AMD EPYC serverprocessoren.

Tot slot introduceert de kernel opties voor het versnellen van 12th Gen Intel Alder Lake mobile CPU’s. De CPU’s zijn nog niet verkrijgbaar, maar de kernel is voorbereid.

Overige drivers

Naast het bovengenoemde bevat de release tientallen toevoegingen en aanpassingen. Een van de nieuwe drivers (platform firmware runtime update) maakt het mogelijk om onderdelen van de firmware te updaten zonder een systeem te herstarten. Een andere driver (x86 Android Tablet) stelt oudere devices in staat om moderne kernelversies te draaien.

5.18 wordt groter dan 5.17

De ontwikkeling van Linux 5.18 is gestart. Linus Torvalds staat sinds gisteren open voor bijdragen. De hoofdontwikkelaar verwacht dat 5.18 meer updates bevat dan 5.17.