Abonneer je gratis op Techzine!

Het Agentschap Telecom geeft mogelijk een miljoenenboete aan telecom-provider Telfort. Volgens het agentschap voldoet Telfort niet aan de vergunningsvoorwaarde voor het gebruik van de UMTS-frequentieruimte.

Een miljoenenboete zal volgen als Telfort in gebreke blijft. Per kwartaal zal een boete opgelegd worden van vijf miljoen euro. In twee jaar kan deze boete oplopen tot 40 miljoen euro.

Telecomoperators die van UMTS-diensten willen bieden zijn verplicht om een bepaalde landelijke dekking te realiseren om te voldoen aan een bepaald serviceniveau. Het agentschap eist dat Telfort zijn eigen frequentieruimte gebruikt, maar momenteel is nog de ruimte van KPN in gebruik, vanwege de overname van Telfort door KPN.

Telfort heeft zes weken de tijd gekregen om te reageren. Ze hebben hun zienswijze toegelicht. Maar dit heeft voor ons niets veranderd", verklaart de woordvoerder van AT de beschikking.

Op dit moment gebruikt Telfort zijn eigen frequentieruimte dus helemaal niet. "Dat is niet in het voordeel van de markt. Ze hebben jaren de tijd gehad om het uit te rollen", aldus de woordvoerder van AT. Telfort kan protest aantekenen bij de rechtbank in Rotterdam. "Dit veranderd niets aan de termijn, tenzij de rechtbank dat zegt. Maar dat verwachten wij niet." Het lijkt de eerste fase van een juridisch-semantische discussie te zijn die mogelijk uitmondt in een serie rechtszaken.

Uiteindelijk is het dus mogelijk dat Telfort zijn eigen ruimte opgeeft. Volgens het Agentschap Telecom zijn er een aantal bedrijven die deze ruimte wel willen overnemen. "Dat is ook het beste voor de markt." Een andere optie is dat Telfort op korte termijn alsnog voldoet aan de uitrol verplichting. Of dit haalbaar is in de gestelde tijd is nog maar de vraag," aldus het Agentschap.