Apple lijkt plannen te hebben om het downloaden van films en tv-series afkomstig uit de iTunes Store ook voor de iPhone en iPod Touch open te stellen, zo blijkt uit een recente vondst slechts enkele weken voor de WWDC 2009 van start gaat.

De vondst in kwestie kwam aan het licht door een drietal advertenties in de Twitter-applicatie TwitterFon. De drie advertenties verwezen naar ‘iTunes Movies’, ‘iTunes Rentals’ en ‘iTunes TV’. In plaats van de gebruiker naar een website te verwijzen wanneer op een van de drie advertenties ‘getapt’ wordt, wordt de gebruiker doorgestuurd naar de mobiele iTunes-applicatie van de iPod Touch zelf.

In de iTunes-applicatie is vervolgens een videosectie te zien die duidelijk nog niet gereed is voor het grote publiek. Men kan door deze videosectie navigeren, maar wanneer op een onderdeel getapt wordt, dan verschijnt de melding ‘niet beschikbaar’ in beeld. Promo’s voor afleveringen en films zijn eveneens nog niet aanwezig.

Links: iTunes TV-advertentie in TwitterFon | Rechts: De videosectie mobiele iTunes-applicatie.

Naar verluidt is het mogelijk dat Apple de sectie van de iTunes Store in een live-omgeving opbouwt. Volgens de ontdekker was er eerder op de dag nog geen navigatiebalk om muziekvideo’s, tv-series en films te filteren, maar toen hij later die dag opnieuw keek, was deze er opeens wel.

Links: Zonder filter (bovenzijde) | Rechts: Met filter (bovenzijde).

De mogelijkheid om ook met mobiele apparaten films en tv-series te downloaden is voor velen een welkome toevoeging. iPhone- en iPod Touch-gebruikers kunnen wel al langere tijd videopodcasts downloaden, maar mogelijk vanwege de lange wachttijden bij het downloaden en door de veel grotere bestanden was dit met films en tv-series niet mogelijk.

Nu de nieuwe iPhone naar verluidt de beschikking krijgt over 16 of 32 GB opslagcapaciteit, maakt dat het opslaan van meerdere tv-series of films ook eenvoudiger. Het gerucht gaat tevens dat de nieuwe iPhones 802.11n-draadloos internet krijgen, hetgeen ongeveer vier keer sneller is dan 802.11b/g-standaarden. Dit zou de wachttijd voor het downloaden van content ook verkorten.

Mocht Apple daadwerkelijk het downloaden van films en tv-series voor mobiele apparaten openstellen, dan lijkt het onwaarschijnlijk zijn dat dit ook opengesteld zal worden voor gebruik over het 3G-netwerk van de telecomproviders. De telecomproviders klagen dat hun netwerken dit niet aan zouden kunnen. In dat geval zal het dus beperkt worden tot draadloos internet via wifi.