Abonneer je gratis op Techzine!

Tijdens de Ubuntu Developer Summit in Barcelona heeft Canonical een Ubuntu-omgeving laten zien die Android-applicaties kan draaien. Hierdoor komen de Android-apps ook voor laptops en desktops binnen handbereik.

Android is gebaseerd op de Linux-kernel, maar Google heeft er een eigen Java ME-dialect voor ontwikkeld. Ook bevat Android OS code die speciaal voor touchphones is geschreven, dus het team dat de applicaties in Linux wilde zetten moest de nodige conversielagen maken. De Binder-component van Android is momenteel nog uitgeschakeld, deze zorgt voor de communicatie tussen de telefoons. De ontwikkelaars hopen deze in een later stadium weer aan te kunnen zetten.

Het werkt nog niet allemaal probleemloos, maar de sourcecode is met succes met de Ubuntu’s libc-bibliotheek gecompileerd. De software draait hierdoor op de reguliere kernel van Ubuntu. Canonical is bezig om het EXT3-bestandssysteem van Ubuntu openbaar te maken voor de Android-versie die draait op Ubuntu. Tot op heden kan de Android-installatie namelijk niet bij de bestanden op de Linux-distributie zelf. De sourcecode van dit project is tot op heden nog niet vrijgegeven, maar waarschijnlijk zal dit niet meer lang gaan duren.