Abonneer je gratis op Techzine!

De software die per een juli van dit jaar meegeleverd gaat worden bij computers in China is illegaal. De software bevat namelijk broncode van een ander programma en is zonder toestemming gereproduceerd. Er is dus sprake van plagiaat, zo stelt het Amerikaanse bedrijf dat de oorspronkelijke software ontwikkeld heeft. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu e-mails verzonden aan HP en Dell, om te vragen om de distributie te stoppen.

De nieuwe filter die op Chinese computers wordt meegeleverd moet ervoor zorgen dat websites die niet goedgekeurd zijn, niet bezocht kunnen worden. De software is vaker bestreden, zo zouden er kritieke lekken inzitten. Die lekken zorgen ervoor dat kwaadwillenden de computer over kunnen nemen. De filter wordt meestal meegeïnstalleerd, maar dit is niet verplicht. Men mag de filter ook meeleveren via bijvoorbeeld cd-rom.

De Chinese overheid voert alweer enige tijd een oorlog tegen websites die zij niet geschikt vinden. Bijvoorbeeld websites met politieke ideeën die niet binnen China passen worden geblokkeerd. Ook voert de Chinese overheid een kruistocht tegen kinderporno. De huidige filters zijn echter gemakkelijk te omzeilen en daarom heeft China besloten deze nieuwe filter verplicht te stellen.

Een Amerikaans bedrijf heeft echter aan de bel getrokken. Het bedrijf stelt namelijk dat er sprake is van plagiaat, de softwarecode zou grotendeels overgenomen zijn. Solid Oak Software zegt dat Green Dam programmacode bevat uit zijn product CyberSitter. "Ik ben er 99,99 procent zeker van dat Groene Dam, zoniet volledig, grotendeels bestaat uit gestolen code van CyberSitter", aldus Brian Milburn van Solid Oak tegenover de Wall Street Journal. Solid Oak wil dat de software niet gedistribueerd mag worden, stappen tegen de ontwikkelaars lijken nagenoeg onmogelijk, zo stelt het bedrijf.

Het bedrijf heeft gisteren e-mails verzonden naar HP en Dell, waarin gevraagd wordt op te houden met de distributie van deze filter. "We hebben zowel Dell als HP gevraagd deze filter niet te verspreiden op hun systemen," aldus Milburn in een verklaring. "We hebben ze, in onze brief, gevraagd om contact met ons op te nemen. We kunnen ze tot niets verplichten, maar verwachten wel dat ze akkoord gaan."