Abonneer je gratis op Techzine!

Enkele maanden geleden toonde Microsoft dat het ook kon vernieuwen met de lancering van zijn BlueTrack-muizen. Het bedrijf wil die trend voortzetten en toonde het grote publiek hoe het de muis van de toekomst zien. Maar in vergelijking met Microsofts nieuwste innovaties valt de BlueTrack-lijn in het niets.

Typerend voor de muizen is dat ze allemaal technologie gebruiken die de multitouchtechnologie van touchscreenmonitoren simuleert. Dat zorgt ervoor dat de gebruiker de vrijheid krijgt van een multitouch-touchscreen, zonder dat hij daarvoor een touchscreenmonitor nodig heeft. Dat is niet alleen goedkoper, maar zorgt er ook voor dat je vanuit je luie stoel kunt gebruik maken van de technologie en niet als een gek over je beeldscherm moet staan wrijven. Op die manier hou je ook makkelijker het overzicht.


Eén van de vijf prototypes is de "FTIR"-muis (1), die gebruikt maakt van de FTIR-techniek in combinatie met een camera om de vingerbewegingen te registreren. Die combinatie zorgt ervoor dat de muis ook de druk kan meten die een gebruiker uitoefent op het plastic, waardoor een hoge mate van precisie bereikt kan worden bij het klikken.

De "Orb"-muis (2) is als het ware het trackball-broertje van de andere vier. De hele hand kan op de bolvormige muis worden gelegd, zodat de infrarood-camera in staat is de hele hand en haar bewegingen te registreren.

De "CAP"-muis (3) maakt dan weer gebruik van een onderliggende matrix van elektroden om de bewegingen van de gebruiker te registreren. De CAP-muis lijkt ideaal voor een notebook aangezien de muis weinig stroom verbruikt, compact is en bovendien niet gevoelig is voor schommelingen in het omgevingslicht.

Dan is er nog de "Side Mouse" (4), die uit niets meer bestaat dan een zwart blokje, dat dient als polssteun. Op de muis zijn geen knoppen aanwezig, maar een camera registreert de bewegingen van de vingers op de ondergrond. Het voordeel van deze techniek is dat de muis ook grotere bewegingen kan registreren en zelfs gebruik met twee handen is mogelijk.

Als laatste hebben we de "Arty"-muis (5), die gebruik maakt van een steun voor de palm van je hand, aangevuld met twee knoppen die je vrijelijk kunt bewegen om de vrijheid van multitouch te simuleren. Beide knoppen zijn net als de palmsteun voorzien van een hoge-resolutie optische sensor zodat je als het ware met drie muizen tegelijk werkt.

Deze muizen zijn bedoeld om Microsofts nieuwe technologieën de demonstreren en zullen hoogstwaarschijnlijk nooit in deze vorm op de markt komen. Toch zien we dat het bedrijf een hele nieuwe weg gekozen heeft voor de benadering van de muis. Sinds het vervangen van het muisballetje door een optische sensor is dit wel het meest vernieuwende dat we bij een muis hebben gezien.