Abonneer je gratis op Techzine!

Google Chrome OS werd door Google aangekondigd voor juli 2010, maar zal waarschijnlijk beschikbaar komen binnen een week. Google had eerder verteld dat we een vroege versie van deze OS konden verwachten in de herfst.

Wat zou je kunnen verwachten van Chrome OS? Het blijkt dat er een grote groep mensen bezig zijn met het bouwen van de hardware drivers, al zal dit in het begin wel een zwak punt zijn volgens verschillende berichten. Toch zijn er ook tegenstrijdige berichten. Zo zou Google een beroep hebben gedaan op alle fabrikanten om drivers de maken voor Chrome OS. Waarschijnlijk zal de echte waarheid in het midden liggen. Toch zullen er waarschijnlijk genoeg mensen Chrome OS downloaden, op welke computer dan ook.

Google zal waarschijnlijk voorzichtig zijn met berichten rond de lancering. Er zijn al wel een aantal mogelijke systemen die Chrome OS ready zijn, zoals de EEE PC netbook. Er zullen meerdere systemen volgen, maar je kan volgens Google niet verwachten dat Chrome OS bij elke laptop wordt geleverd die er te koop is. Google had eerder al verteld dat ze samenwerken met o.a. Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments en Toshiba.

Chrome OS is een op Linux gebaseerd besturingssysteem, hiermee wil Google zich vooral richten op netbooks en lichte laptops. Dit is natuurlijk voor Microsoft ook een verrassing, want nu is Google hier ook ineens een concurrent. Google heeft al eerder Google Chrome uitgebracht als webbrowser. Deze wordt in Chrome OS ook gebruikt.