Abonneer je gratis op Techzine!

Het vermoeden was er gisteren al, dat de eerste beta van Chrome OS deze week het daglicht zou zien en vandaag is het dan zover.

Chrome OS is vanaf vandaag te downloaden vanaf chomium.org. Eerder vandaag melden wij al dat Chrome OS was te downloaden vanaf een andere website, dit bleek echter een fake website te zijn met een nep versie. We waren er dan ook vol ingetrapt. Onze excuses hiervoor, nu dan wel de echte versie.

Voor de eerste versie van Chrome OS heb je een werkende Ubuntu installatie nodig, minimaal Hardy 8.04 maar aangeraden wordt om Karmic 9.10 te gebruiken. Je kan ervoor kiezen om een de source code te downloaden en te builden, je hebt dan ook de mogelijkheid om mee te ontwikkelen aan Chrome OS. Google heeft procedures om wijzigingen in te dienen zodat ze standaard worden opgenomen. De andere mogelijkheid is het downloaden van een binary. Met die binary kan je in een paar stappen (je moet wat commando’s uitvoeren) Chrome OS installeren.

Dit is een allereerste versie van Chome OS en je hebt nu Ubuntu (nog?) nodig, of je in de toekomst altijd Ubuntu of een andere linux distibutie nodig hebt is niet duidelijk. Google heeft tot nu toe pas zeer weinig informatie vrijgegeven. Op de website staat "Momenteel ondersteunen we", hiermee geeft Google de indruk dat je altijd een linux distributie nodig hebt om Chrome OS te kunnen installeren.

Google is in deze fase vooral op zoek naar goede developers die willen meehelpen aan het bouwen van Chrome OS. Daar is tot nu het meeste informatie over vrijgegeven. De overige informatie is vooral gericht op de nieuwe generatie computer gebruikers die eigenlijk alleen maar online zitten. Het hele idee achter Chrome OS is dat het internet het aller belangrijkste is en de applicaties en je OS zelf zo min mogelijk van je performance zouden moeten kosten. Alles is gericht op online, het grootste minpunt op dit moment is dat de gemiddelde pc 45 seconde bezig is met opstarten voordat je daadwerkelijk online kan. Google heeft daar een groot aandachtspunt van gemaakt om die opstarttijd zo kort mogelijk te krijgen.

Op dit moment staat het hele OS in de kinderschoenen, is de informatie over het OS nog zeer beperkt maar de eerste stap is nu genomen. Ontwikkelaars en fanatiekelingen kunnen het nu downloaden en hun mening en kritieken gaan geven.

Alles over de beveiliging van Chrome

Chromium (Chrome) OS en Open Source

Chrome OS en snel opstarten