3min

Tags in dit artikel

, ,

Intel biedt met zijn nieuwe processorchip met 48 cores een kijkje in de toekomst. De processorchip bevat het meeste aantal cores dat ooit in een siliciumchip geïntegreerd is.

De 48-core chip is ontworpen in Intels Duitse onderzoekslaboratorium en het concept is bedoeld om computers in de toekomst een groeipotentieel te bieden. Ook zal de software op zo’n grote hoeveelheid cores moeten worden aangepast, zodat deze daarmee overweg kan en alle cores efficiënt kan aansturen. De codenaam van deze single-chip cloudcomputer is Bangalore.


De Bangalore is voorzien van 48 volwaardige x86-cores, geproduceerd op een 45 nm-procedé. De totale chipoppervlakte is 567 mm2. Ter vergelijking, een Core i7 860 heeft een chipoppervlakte van 297 mm2 en deze chip is een quadcore-processor. Dan valt het nog wel mee zou je zeggen, maar het tegendeel is het geval, want de cores die in de Bangalore zijn geïntegreerd, zijn veel minder complex. Daarnaast zal de Bangalore waarschijnlijk alleen een processor zijn, zonder bijvoorbeeld een pci-e-controller, die op de Core i7 860 wel aanwezig is.

Het lijkt er dus op dat Intel heeft geprobeerd om de chip zo simpel mogelijk te houden, anders had het bedrijf dit resultaat nooit kunnen behalen. De cores waar de Bengalore over beschikt zijn een soort ‘Atom’-cores die veel minder complex zijn dan de cores die gebruikt worden voor de ‘Lynnfield’-architectuur. Intel geeft ook aan dat de 48 cores verdeeld zijn in 24 ’tegels’, het bedrijf noemt ze ‘dualcore-tegels’. Het voordeel van dit concept is dat elke tegel op een andere klokfrequentie kan draaien en zo kan dus ook het energieverbruik verminderd worden als de belasting het toelaat.
De communicatie tussen de tegels verloopt via een zes bij vier mesh-netwerk dat een bandbreedte heeft van maar liefst 256 GB/s.


De chip beschikt over vier DDR3-geheugencontrollers die maximaal 64GB aan geheugen kunnen aanspreken. Het verbruik is heel bijzonder aan de chip, deze is namelijk niet meer dan die van een gemiddelde quadcore-processor. Het verbruik varieert tussen de 25 Watt en 125 Watt, wat extreem laag is voor een processor met een dergelijk formaat en aantal cores.


"De naam Single-chip Cloud Computing kan verklaard worden doordat het ontwerp van de Bangalore lijkt op de manier hoe datacenters gebruikt worden voor cloud computing. Alles wordt met elkaar verbonden om op die manier de krachten te bundelen", aldus Justin Rattner, hoofd van Intel Labs. Er zit veel potentie in de 48-core chip, maar dan vooral in de serverwereld. Een enkele server heeft met deze chip veel meer rekenkracht. Zo kan een server met deze chip ongeveer acht huidige servers vervangen, bedrijven kunnen hierdoor besparen op hun stroomverbruik en kostbare ruimte. Als de chip geaccepteerd is in de server-wereld, zal de chip waarschijnlijk ook spoedig zijn weg vinden naar de consumentenwereld.


Wanneer Intel de SCC daadwerkelijk aan gebruikers kan leveren is onbekend. Het bedrijf geeft wel aan dat dit niet lang meer zal duren, aangezien er demonstraties mee gegeven zijn. Zo rekende een SCC een rekenintensief Black-Scholes model door en werd een op JavaScript gebaseerd 3D-model gerenderd. Het moederbord waarop dit gebeurde was de Copper Ridge. Dit moederbord is voorzien van een LGA 1248-socket.
Wanneer er meer testinformatie beschikbaar komt, is helaas nog onbekend. Naar verwachting zullen er in februari, tijdens de International Solid State Circuits Conference (ISSCC), meer details beschikbaar komen over de architectuur van de chip en de geïntegreerde circuits.