De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit heeft een Hyves-gebruiker beboet. De gebruiker heeft van OPTA een boete gekregen van twaalfduizend euro omdat hij spamt via Hyves.

De Hyver, ofwel Hyves-gebruiker, heeft een hoop krabbels (berichtjes) gestuurd naar andere Hyvers. In al deze krabbels riep hij mensen op om allemaal massaal een online spelletje te gaan spelen. Dit valt onder spam, omdat het ongevraagde reclame is, waardoor OPTA besloten heeft om de gebruiker te beboeten. In totaal moet hij twaalfduizend euro aan boete betalen.

De gebruiker blijft volledig anoniem en wordt dus niet genoemd door OPTA, duidelijk is wel dat hij in twee weken tijd 3,2 miljoen krabbels plaatste met de oproep voor het spelletje. Er werd software ingezet om de krabbels te versturen. Hyves heeft toen de gegevens van de gebruiker doorgespeeld aan OPTA, die een inval deed bij de gebruiker.

OPTA gaf begin 2009 al aan dat de autoriteit zich meer op sociale netwerk-sites zou gaan richten. Dit is de eerste boete die OPTA op heeft gelegd in verband met spammen op een sociale netwerksite. OPTA werd recentelijk ook door de Europese Commissie gecomplimenteerd, omdat de aanpak tegen spam goed werkt. OPTA kan echter niet zonder de ondersteuning van de netwerksites, omdat OPTA de gegevens niet kan achterhalen zonder hulp van de website. In dit geval is Hyves de enige instantie die de gegevens en informatie achter een gebruiker, zoals IP-adressen en dergelijke, kan opvragen.

Raymond Spanjar van Hyves zelf zegt dat dit een uitzondering is geweest. Dit account was overigens twee jaar geleden actief: "We hebben mede naar aanleiding van deze spam technische maatregelen getroffen die dit soort dingen moeten voorkomen." Hyves heeft nu technische beperkingen ingesteld op het aantal krabbels naar niet-vrienden.