Abonneer je gratis op Techzine!

Gmail Labs, welke anderhalf jaar geleden gelanceerd werd, dient als ‘speeltuin’ voor ontwikkelaars. Gmail Labs ondersteunt ontwikkelaars bij het ontwikkelen van nieuwe features voor Gmail. Zodra ideeën voor nieuwe features zijn gecodeerd kunnen deze direct op Gmail Labs geplaatst worden.

Direct na de plaatsing op Gmail Labs zijn de experimentele features beschikbaar voor tientallen miljoenen gebruikers. ZO zijn er experimentele features die door miljoenen gebruikers in Gmail geadopteerd zijn, aldus Mark Knichel. Mark Knichel, software engineer bij Google, laat verder weten dat ze afgelopen tijd een 6-tal nieuwe features ‘geslaagd’ zijn. Nadat een nieuwe, ‘geslaagde’, feature geoptimaliseerd is, of meerdere features gecombineerd zijn worden ze als default feature in Gmail geïntegreerd.

Onderstaand de 6-tal geslaagde features:

  • Search Autocomplete;
  • Go To Label;
  • Forgotten Attachment Detector;
  • YouTube Previews;
  • Custom Label Colors;
  • Vacation Dates.

Dankzij input van gebruikers krijgen ontwikkelaars de feedback die ze nodig hebben om hun feature optimaliseren.
Eerder werden de features ‘Tasks’ en ‘Offline Gmail’ al als standaard in Gmail geïntegreerd. De beslissing om een
feature te laten ‘slagen’ of de ontwikkeling te stoppen wordt grotendeels gebaseerd op het aantal gebruikers.

Zo wordt binnenkort, om een voorbeeld te geven, de ‘vergeten bijlage detector’ als standaard feature in Gmail geïntegreerd. Gmail zoekt naar hints in het e-mailbericht of het je bedoeling was om een attachment toe te voegen. Indien Gmail concludeert dat je waarschijnlijk een attachment toe wilde voegen komt het met het onderstaande bericht.

Meer informatie in de officiële blogpost.