Abonneer je gratis op Techzine!

De bewaarplicht van telecom- en internetgegevens moet volledig worden afgeschaft als het aan de oppositie ligt. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil daar niets van weten. De PVV krijgt daardoor een sleutelrol toebedeeld in de besluitvorming.

Dat is de uitkomst van het debat over de bewaartermijn voor telecommunicatiegegevens dat vandaag plaatsvond. Het debat was aangevraagd door de SP, die behoefte had om met staatssecretaris Teeven over dit onderwerp van gedachte te wisselen.

Magda Berndsen (D66) pleitte voor volledige afschaffing van de bewaarplicht, omdat ze de meerwaarde ervan te gering vindt. De Democraten waren van oordeel dat de effectiviteit van de wet onvoldoende is gebleken. In een motie vroeg ze aan de regering om de Europese richtlijn van tafel te vegen. De SP, PvdA, ChristenUnie en Groenlinks stemden in met de motie. Staatssecretaris Teeven ontraadde de motie.

Als de bewaarplicht niet wordt afgeschaft, moet de termijn voor volledige opslag verkort worden van 12 naar 6 maanden, omdat kleine internetproviders klagen over de hoge kosten van de bewaarplicht. Dat is de strekking van een tweede motie die is opgesteld door de SP. Teeven, die voor dit argument gevoelig bleek te zijn, beloofde met de kleinere internetproviders in gesprek te gaan.

Coalitiepartijen CDA en VVD zijn voorstander van het handhaven van de bewaarplicht. De oppositie is tegen. Een woordvoerster van D66 liet weten dat de PVV vóór het wetsvoorstel zal stemmen en de bewaarplicht dus afgeschaft zal worden.

De PVV heeft inmiddels laten weten dat hier niets van klopt en zegt tegen de motie te zullen stemmen die ervoor pleit om de bewaarplicht af te schaffen. Het terugbrengen van de verplichte bewaartermijn van 12 naar 6 maanden ziet de partij wel zitten. "Ik denk dat de oppositiepartijen niet ontevreden mogen zijn", aldus PVV-woordvoerder op dit terrein André Elissen.

Volgende week dinsdag vindt de stemming plaats over de ingediende moties.