Abonneer je gratis op Techzine!

Het product van 2012 wordt ongetwijfeld de Smart TV, Samsung heeft inmiddels het eerst model groots gelanceerd in Nederland. Google TV zal van de zomer de markt gaan domineren aldus topman Eric Schmidt, Apple is stilletjes ook met een televisie bezig en vandaag lekt uit dat ook Canonical werkt aan een televisieversie van Ubuntu, welke eind 2012 moet verschijnen.

Op de CES zal ook een televisie te vinden zijn waarop de eerste preview te zien is van Ubuntu TV. Canonical is druk bezig met het maken van een speciale Ubuntu versie voor televisies met de originele naam Ubuntu TV. Ubuntu TV krijgt een volledig op de televisie afgestemde gebruiksinterface die is geïnspireerd op Unity. Qua functionaliteit zal Ubuntu TV een volledig mediacenter aan boord krijgen en verschillende DVR mogelijkheden.

Verder zullen er film, televisie en muziekwinkels aanwezig zijn maar ook een Youtube applicatie. De software zal gratis beschikbaar worden gesteld aan fabrikanten om op hun televisies mee te leveren. Canonical stelt dat er eind 2012 televisies in de schappen zullen staan met Ubuntu TV.

Canonical ziet zichzelf als neutrale speler in vergelijking tot de strijd die Apple en Google ongetwijfeld zullen gaan voeren. Op de CES is zoals gezegd een werkend prototype te bewonderen.