Abonneer je gratis op Techzine!

WikiLeaks is begonnen met het publiceren van de zogenoemde Global Intelligence Files. Het gaat hierbij om vijf miljoen e-mails verzonden tussen juli 2007 en december 2011 door het inlichtingenbedrijf Stratfor.

Stratfor is een Amerikaans bedrijf dat informatie over geopolitieke ontwikkelingen verzamelt, analyseert en verkoopt. WikiLeaks claimt dat Stratfor dubieuze methoden gebruikt, niet onafhankelijk is en vertrouwelijke informatie doorspeelt aan grote bedrijven zoals Bhopal’s Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en verschillende overheidsinstellingen. De e-mails tonen hoe Stratfor psychologisch te werk gaat, wie informatie levert, betalingsstructuren en witwas-technieken.

Als voorbeeld wordt aangedragen dat CEO George Friedman één van zijn analisten advies geeft over hoe hij misbruik moet maken van een Israëlische informant om informatie te ontfutselen over de gezondheidstoestand van Hugo Chavez, de president van Venezuela. "Je moet de controle over hem krijgen. Controle betekent financiële, seksuele of psychologische controle, dit is nodig voor ons gesprek over je volgende fase."

Ook over WikiLeaks en Julian Assange is veel terug te lezen in de e-mails. Hieruit blijkt dat Stratfor veel informatie heeft geleverd waarmee Assange opgepakt kon worden in Groot-Brittannië. Hij zou uitgeleverd worden aan Zweden omdat hij daar wordt verdacht van verkrachting en aanranding. Assange vecht uitlevering echter aan aangezien hij bang is vervolgens uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten, welke hem beschuldigen van het openbaar maken van vertrouwelijke diplomatieke documenten.