De afgelopen jaren zijn de smartphones stevig in opkomst, veel mensen lopen inmiddels rond met een smartphone. De trend van de afgelopen jaren was kort samengevat, groter, sneller en nog dunner. Aan deze trend lijkt nu wellicht een einde te komen, niet alle fabrikanten gaan dit jaar quad-core smartphones op de markt brengen. Sony is voornemens om het voorlopig bij dual-core smartphones te houden.

De discussie over hoeveel rekenkracht een smartphone precies nodig heeft begint nu ook op te laaien. Inmiddels zijn steeds meer mensen van mening dat de dual-core processoren die momenteel worden gebruikt in smartphones ruim voldoende zijn.

Sony lijkt de eerste fabrikant te zijn die het voor nu ook wel voldoende acht. Stephen Sneeden, product marketing manager bij Sony, zegt dat hij niet gelooft dat Sony dit jaar nog met quad-core smartphone op de markt zal komen. Ook stelt hij dat Sony pas zal overstappen als de efficiency van de batterij bij quad-core processoren in verhouding is tot de prestaties.

In de tweede helft van 2012 gaat Sony overstappen op de Cortex A15 architectuur waarvan Sony het gevoel heeft dat die beter presteert dan de huidige quad-core architectuur.

Sony heeft de afgelopen maand drie nieuwe smartphones aangekondigd, de Sony Xperia S, Xperia P en de Xperia U. Alle drie de smartphones beschikken over een dual-core processor en Android 2.3.