Pc-verkopen met Ubuntu omhoog geschoten in 2011

Abonneer je gratis op Techzine!

Het aantal pc’s verkocht met Ubuntu is in 2011 sterk gestegen, zo laat vicepresident van sales en business development van Canonical Chris Kenyon weten.

In zijn presentatie van 30 minuten vertelde Kenyon een aantal interessante feiten. Ten eerste vertelde Kenyon dat naast ASUS, Dell en Lenevo nu ook HP computers levert met Ubuntu daarop voorgeïnstalleerd. De meeste van deze pc’s worden verkocht in opkomende markten, waaronder China.

In China heeft Canonical ervoor gezorgd dat Ubuntu in 400 Dell-winkels prominent aanwezig is, met eigen stands waarop pc’s en laptops met Ubuntu staan en promotiemateriaal zoals posters aanwezig is.

De impact van die laptopverkopen in China is voor velen nog niet echt relevant, zo geeft Kenyon toe, maar dat zou het wel moeten zijn: "[Het verkopen van Ubuntu-laptops in China] … betekent dat we druk zetten op alle hardwarefabrikanten, de mensen achter de drivers voor bluetooth, voor schermen, voor grafische kaarten, voor de CPU; ze worden allemaal op scherp gezet om zeker te zijn dat die technieken op Ubuntu werken."

Canonical verscheept nu net zo veel pc’s als Apple ergens tussen 2007 en 2008 deed. "Ik ben niet overtuigd dat het ons lukt Apple de komende twee jaar zo ver krijgen om Ubuntu voor te installeren, maar ik vind het fascinerend dat als je naar de aantallen verscheepte units van 2011 van pc’s met Ubuntu kijkt dat we tussen deze twee balken [2007-2008, red.] in de grafiek zitten."

Daarnaast groeit Ubuntu ook op zakelijk gebied. De Duitse verzekeraar LVM Insurance heeft Ubuntu geïnstalleerd op 10.000 desktops, consultancybedrijf CapGemini rolt Ubuntu op 10.000 desktops in de komende twee jaar uit, Google heeft 10.000 Ubuntu-desktops en -laptops in gebruik en het Nederlandse ministerie van Defensie gebruikt inmiddels op 40.000 desktops Ubuntu.

Naar verwachting zal Ubuntu op 9 procent van alle pc’s in 2014 verscheept worden.

De complete halfuur durende presentatie van Chris Kenyon is hieronder terug te kijken.