Google’s technici vonden 32 Windows-bugs

Abonneer je gratis op Techzine!

32 van de 57 kwetsbaarheden in Windows die deze week zijn gepatcht, zijn blootgelegd door technici van Google. Microsoft voerde de gigantische update gisteren door, het was een van de grootste Patch Tuesday-updates ooit.

Patch Tuesday ligt achter ons en Microsoft heeft Windows flink bijgewerkt. 57 bugs met het label ‘Belangrijk’ of zelfs een stap onder ‘Kritiek’ zijn gerepareerd. Microsoft mag wel een bosje bloemen sturen naar concurrent Google, wiens werknemers meer dan de helft van de problemen aan het licht brachten.

De professionals bij Google vinden wel vaker bugs in de software van Microsoft, maar zo veel buit is ongewoon. De kwetsbaarheden zijn alle 32 gevonden door Mateusz "j00ru" Jurczyk, wie door zichzelf uitgeroepen is tot Windows Hacker. Jurczyk is een ontwikkelaar die werkzaam is voor Google. Bij de vondst van vijf kwetsbaarheden kreeg Jurczyk hulp van collega Gynvael Coldwind.

Microsoft is blij met bugreports van derden en voegt daarom een erkenningssectie toe aan elke update. Erkenning die in dit geval grotendeels naar een Google-werknemer gaat. Maar niet altijd gaan de rapportages van Google zo van een leien dakje voor Microsoft. Eerder gaf een ontwikkelaar Microsoft 5 dagen de tijd om een bug te repareren, voordat hij de complete aanvalscode online zou zetten. Daarop begon Microsoft met het onderzoeken en publiceren van bugs in Google-producten.

Waren de bugs dit keer serieuzer geweest, dan hadden de technici misschien voor die methode gekozen. Maar in het geval van deze kleine problemen nemen de ontwikkelaars genoegen met het rapporteren omwille van de veiligheid van gebruikers. Dat, en een flinke reputatie-boost.