Google: “We proberen fragmentatie op te lossen”

Abonneer je gratis op Techzine!

Tijdens een presentatie op de Google I/O-beurs hebben Android-ontwikkelaars aangegeven dat er gewerkt wordt om de steeds erger wordende fragmentatie van Android tegen te gaan. Door veel verschillende systeemversies en skins voor het besturingssysteem ondervinden ontwikkelaars veel problemen omdat apps voor veel systemen geoptimaliseerd moeten worden.

"Het houdt ons bezig," zegt David Burke, technisch directeur van het Android-platform. "We werken intern hard om de ontwikkeling meer te stroomlijnen en de software meer gelaagd te maken." Al sinds het prille begin van Android was fragmentatie van software een issue. Google lanceerde destijds met grote regelmaat nieuwe updates, maar fabrikanten kozen er steeds opnieuw voor om de software aan te passen aan eigen standaarden, waardoor het lang duurde voordat de updates ook op de toestellen van de eindgebruikers verschenen.

Dat heeft als resultaat dat er nog talloze apparaten zijn die nog altijd draaien op Android 2.2 Froyo en 2.3 Gingerbread. Software die respectievelijk 3 en 2,5 jaar oud is. De kans dat deze apparaten nog een update krijgen is ook niet groot meer, wat vooral voor de gebruikservaring en beveiliging een probleem vormt.

Door het voor de fabrikanten eenvoudiger te maken om de software aan te passen moet dat proces versneld worden, belooft Burke. Ook wil Burke zorgen dat de hardware-eisen van Android niet de spuigaten uitlopen. Ook goedkope apparaten moeten de nieuwste versie van Android kunnen draaien.