Eerste smartphone-maker geeft Ubuntu een kans

Abonneer je gratis op Techzine!

Ubuntu-ontwikkelaar Canonical heeft een eerste deal gemaakt met een fabrikant van mobiele telefoons, om het besturingssysteem te leveren op high-end toestellen. Het toestel moet in 2014 uitkomen.

Ubuntu is een besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux. Canonical, de ontwikkelaar van Ubuntu, heeft in het verleden in eerste instantie een besturingssysteem gemaakt voor computers. Later heeft het bedrijf de ondersteuning uitgebreid naar de server-markt. Tegenwoordig houdt Ubuntu zich ook bezig met het uitbreiden naar de smartphone-markt.

Dit deed het bedrijf in eerste instantie door middel van een crowdfundingproject. Het doel hierbij was om in totaal 32 miljoen dollar (23 miljoen euro) te verzamelen, om een toestel genaamd Ubuntu Edge op de markt te kunnen brengen. Dit was een high-end toestel en had de mogelijkheid om aangesloten te worden op een docking-station dat van de smartphone een computer maakte. Helaas wist het bedrijf op deze manier niet genoeg geld bij elkaar te krijgen om de telefoon te produceren. De teller stopte op 12,8 miljoen dollar.

Er is echter nog hoop voor Ubuntu. Canonical-oprichter Mark Shuttleworth geeft in een interview met CNET aan dat het bedrijf een deal heeft gesloten met een bekende smartphonefabrikant, die bereid is om in 2014 een high-end toestel te maken dat gebruik zal maken van het Ubuntu-besturingssysteem. Ook maakt Shuttleworth bekend dat Canonical nog met verschillende andere fabrikanten in gesprek is.

Ondanks de mooie kans die Ubuntu heeft gekregen, is het nog maar zeer de vraag of Ubuntu over een aantal jaar zich kan voegen tussen besturingssystemen als Android, iOS en Windows Phone. Op dit moment is er nog geen ondersteuning van apps voor het besturingssysteem en daarnaast zijn er verschillende mobiele besturingssystemen die net als Ubuntu een plek proberen te veroveren op de markt van smartphones. Voorbeelden hiervan zijn Mozilla’s Firefox OS, Jolla’s Sailfish OS en Tizen van Samsung en Intel.

We zullen moeten afwachten om te zien welke fabrikant besloten heeft een toestel uit te brengen met Ubuntu als besturingssysteem en of dit ervoor gaat zorgen dat Ubuntu een plaats op de mobiele markt kan veroveren.