Aantal Nederlandse gameverslaafden neemt toe

Abonneer je gratis op Techzine!

In 2013 is het aantal gameverslaafden toegenomen, meldt de NOS. Steeds vaker worden jongeren behandeld voor een verslaving aan spellen, de gemiddelde leeftijd ligt bovendien steeds lager.

Het criterium voor een verslaving is vastgesteld op minimaal 16 uur speeltijd per week, ofwel een dikke twee uur per dag. Er is natuurlijk pas echt sprake van een verslaafdheid wanneer de bezigheid het leven van de desbetreffende persoon negatief gaat beïnvloeden. Dat is natuurlijk wel lastiger te meten.

Bij een specifieke kliniek nam het aantal behandelden met 66 procent toe in twee jaar tijd. Enkele jaren terug was de leeftijd van de behandelde personen doorgaans minimaal 15 jaar, maar er waren nu ook gevallen met een leeftijd van van 10, 11 en 12 jaar.

Sommigen gamen 18 uur per dag

Volgens medewerkers van behandelende klinieken neemt de ernst van de verslavingen ook toe. In sommige gevallen zijn gamers wel 18 uur per dag aan het gamen en is naar school gaan er ook niet meer bij.

De meeste gameverslaafden zijn van het mannelijke geslacht en het gaat daarbij voornamelijk om tieners. De gamers leven steeds meer in een eigen wereld en schoolprestaties zijn in de regel zwak, het offline sociale leven bestaat voornamelijk uit ruzies met de rest van het gezin. Ook van fysieke klachten is vaak sprake: buikpijn, diarree en obesitas zijn veelgehoorde kwalen.

Het behandelen van een gameverslaving neemt 6 tot 9 maanden in beslag, afhankelijk van het individu.