De aanschaf van een Office 365-abonnement via de App Store levert Apple bakken met geld op. Elk afgesloten abonnement levert 30 procent van het aanschafbedrag op, dat is 30 euro per abonnement.

Microsoft presenteerde gisteren een Office-pakket voor de iPad en stelde de applicaties ook direct beschikbaar. Het gebruik van Office for Mobile, de iPhone-variant, wordt gratis. Om documenten te bekijken is geen abonnement benodigd, voor het wijzigen of aanmaken moeten gebruikers echter beschikken over een Office 365-abonnement.

Een woordvoerder van Apple heeft bevestigd dat Apple de gebruikelijke 30 procent van de aanschafkosten opstrijkt. In Europa kost een abonnement 99,99 euro, dat betekent voor Apple dus maar liefst 30 euro wanneer het abonnement via de App Store wordt afgesloten.

Dat die abonnementen al massaal worden afgesloten is al duidelijk: Op het moment van schrijven staan Word, Excel en PowerPoint op de zevende, achtste en zestiende plaats bij de Top opgebracht-sectie van de App Store. Aangezien de apps gratis te downloaden zijn moet deze positie bereikt zijn met in-app aankopen.

Voor Apple is dus sprake van een win/win-situatie. Het Amerikaanse bedrijf verdient flink aan de verkoop van abonnementen terwijl Microsoft nu niet meer kan aandragen dat de iPad minder productief is omdat er geen Office-suite voor beschikbaar is.