Apple gebruikt bepaalde algoritmes om te bepalen hoe hoog een app in de hitlijsten van de App Store verschijnt. Deze algoritmes zijn gebaseerd op het aantal downloads, maar ook op de reviews en beoordelingen. Dat laatste is alleen erg fraudegevoelig, aangezien sommige app-ontwikkelaars zelf positieve reviews toevoegen of zelfs betalen om positieve reviews toe te voegen. Apple heeft dat ook door en is begonnen met het verwijderen van deze neppe reviews en beoordelingen.

Apple is begonnen met het geautomatiseerd verwijderen van reviews en beoordelingen die zeer hoogstwaarschijnlijk vals zijn ingevuld. zo zijn er bij de app Better Fonts Free maar liefst 16.000 reviews verwijderd. Op basis daarvan kunnen we concluderen dat Apple de reviews geautomatiseerd verwijdert, maar hoe men bepaalt of een review echt of nep is, dat weten we niet en zullen we ook nooit weten. Apple heeft zelf nog geen verklaring uitgegeven betreffende de schoonmaakactie van de reviewsdatabase.

Veel ontwikkelaars voegen zelf een review en beoordeling toe van vijf sterren, omdat ze trots zijn op hun app. Op zich is dat vrij logisch en misschien is er ook wel niets mis mee. Er zijn echter ook ontwikkelaars die honderden reviews met vijf sterren kopen om hun app een betere positie in de App Store te geven. Het is al langer duidelijk dat er wordt gefraudeerd, veel mensen negeren de beoordelingen met vijf sterren dan ook om een beeld van een app te vormen.

Of Apple nog met een verklaring naar buiten komt over het tegengaan van deze valse reviews is onduidelijk, in elk geval is de kans zeer klein dat het bedrijf zal uitleggen hoe bepaald wordt of een review of beoordeling vals is. Dat is voor eigen bestwil, aangezien ontwikkelaars dan manieren kunnen bedenken om de beveiliging te omzeilen.