Singleplayer Gameplay

Met deel 1 in mijn achterhoofd begon ik aan mijn reis op het zonnige Ibiza. Eerst het eiland verkennen en daarna gelijk opzoek naar een race. Voordat je een race kan starten moet je er namelijk heen rijden.

Zoals eerder al aangegeven zijn er twee grote eilanden en daardoor kan het rijden van punt A naar punt B soms wel even duren en zelfs wat saai worden. Gelukkig heft de ontwikkelaar daar iets op verzonnen en is er F.R.I.M. mode toegevoegd aan de game, om die lange stukken weg iets leuker te maken. Het doel van de F.R.I.M. mode is extra geld verdienen door te stunten, te driften en hard te rijden. De balk zal langzaam vollopen en als de balk vol is krijg je de optie om te "banken", dit wil zeggen dat je het geld krijgt wat je hebt verdient. Doe je dit niet dan zal de meter opnieuw vollopen en krijg je nog meer geld. Pas echter op, want veroorzaak je een ongeluk dan ben je al je geld kwijt dat je in F.R.I.M. mode hebt verdient!


Als je voor het eerst gaat racen zal je merken dat er 3 verschillende moeilijkheidsgraden zijn: normal, sport en hardcore. Deze zorgen er niet alleen voor dat je tegenstanders beter worden maar ook je eigen auto zal anders reageren doordat verschillende assists uitgeschakeld zullen worden. Zo zal je op een hogere moeilijkheidsgraad makkelijker uit de bocht vliegen dan op een lagere moeilijkheidsgraad.

Voordat je kan gaan racen moet je eerst je rijbewijs halen. Je kan voor drie verschillende race-stylen je rijbewijs halen: asfalt, off-road en classic. Deze rijbewijzen zijn ook weer onder verdeelt in sub-rijbewijzen, en zonder een rijbewijs is het zoals je misschien al had verwacht onmogelijk om ergens te racen.

Elke race-style heeft behalve een eigen rijbewijs ook weer zijn eigen auto’s. Zo kan je met een classic auto niet meedoen aan een off-road race en vice versa. Het behalen van een rijbewijs doe je door een aantal kleine tests te doorlopen en deze ook goed te voltooien.


Tijdens het spel kan je punten scoren voor vier verschillende categorieën.
  • Competition, deze behaal je d.m.v races en championships te winnen;
  • Collection, deze behaal je door auto’s, woningen en kleren te kopen;
  • Discovery, deze behaal je door over bepaalde wegen te rijden;
  • Social, deze behaal je door vrienden te maken en clubs te bezoeken.

Totaal zijn er in de game zestig levels, waarmee je weer allerlei extra content kan vrijspelen. Zo speel je bijvoorbeeld bij 10 punten het vliegveld vrij waardoor je naar Oahu kan vliegen en ook op beide eilanden kan rond rijden.

Mocht je tijdens een race van de weg af raken of stukjes afsnijden dan krijg je een penalty. Een penalty wil zeggen dat er bij de eindscore strafseconde worden opgeteld. Dus kijk uit wat je doet want dit kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.


Als je lekker over de wegen van Ibiza aan het scheuren bent dan zal je zo hier een daar ook weleens een politiewagen tegenkomen. De politie zal echter pas achter je aankomen als daar ook echt reden voor is. Zo is tegen een politiewagen aanbeuken bijvoorbeeld niet het meest slimme wat je kan doen. Zit de politie achter je aan dan zal de chasemode aanspringen, elke keer als je de politie afschud ga je een level omhoog tot een maximum van vier. Het kan echter ook omgekeerd dan ben jij de politie en moet je zorgen dat je een overtreder te pakken krijgt.