2min

Inleiding

BlackBerry heeft de afgelopen jaren moeten toezien hoe het marktaandeel verloor aan grote jongens als Apple en Samsung. Het BlackBerry-besturingssysteem en de bijbehorende smartphones hebben jarenlang voor succes gezorgd, maar zijn simpelweg ingehaald door de concurrentie. BlackBerry heeft even de tijd nodig gehad om zich te herpakken en om stappen te zetten om weer mee te kunnen met de concurrentie. Volgens het bedrijf is dat gelukt met BlackBerry 10.

BlackBerry 10 is een compleet ander besturingssysteem dan de vorige BlackBerry-besturingssystemen. Het is ook gebouwd op een compleet ander framework. BlackBerry 10 is gebaseerd op QNX, QNX is een besturingssysteem van het gelijknamige bedrijf dat in 2010 werd overgenomen door BlackBerry. Het eerste beeld wat we kregen van QNX was ten tijde van de lancering van de BlackBerry PlayBooks, de tablets van BlackBerry, die al waren voorzien van een OS dat op QNX was gebaseerd.

Hoewel deze PlayBook-tablets niet het grote succes hebben gebracht waar BlackBerry op hoopte, was het waarschijnlijk wel een goede kennismaking met QNX en een goed leermoment. Het besturingssysteem is op vele fronten beter dan het oude BlackBerry. In januari van dit jaar was het dan zover en konden de eerste BlackBerry 10-smartphones eindelijk de winkel in. De BlackBerry Z10 is inmiddels in een select aantal landen in de verkoop gegaan en niet geheel zonder succes. Zo wist BlackBerry recent te melden dat het in één klap 1 miljoen exemplaren had verkocht aan één enkel bedrijf. Wie de koper is, wilde BlackBerry niet vertellen. Over de algemene adoptie van BlackBerry 10-smartphones onder de consumenten valt nog weinig te zeggen gezien er nog geen cijfers bekend zijn gemaakt.

De nieuwe strategie van BlackBerry lijkt in elk geval op een strategie die het bedrijf jaren geleden ook voerde, met uiteraard hier en daar wat aanpassingen. Zo zet het bedrijf vooral in op Enterprise-diensten, -klanten en -services. Zo heeft BlackBerry wederom als doel om het veiligste mobiele platform te bieden, waardoor het veel overheidscontracten kan binnenslepen. Daarom is de Blackberry Enterprise Server opnieuw van een flinke update voorzien om hierin te voldoen. BlackBerry benadrukt echter dat het ook veel waarde hecht aan een goed gevulde applicatiewinkel, in het geval van BlackBerry gaat het daarbij om de BlackBerry World.

Het bedrijf stelt dat het Enterprise-gedeelte en de beveiliging erg belangrijk is voor BlackBerry, maar dat het hebben van voldoende apps voor persoonlijk gebruik net zo belangrijk is. Hiermee doelt BlackBerry dus op apps als Facebook, Twitter, FourSquare, LinkedIn, WhatsApp en dergelijke. Uiteindelijk gebruiken veel mensen hun zakelijke smartphone immers ook in privétijd.

In deze review gaan we kijken hoe goed BlackBerry 10 in staat is om te voldoen aan zowel de wensen van de zakelijke gebruiker als die van consument.