2min

Inleiding

Moeilijke tijden


De BlackBerry-maker Research In Motion (RIM) verkeert momenteel in zwaar weer. 2011 was een zwaar jaar voor de Canadese smartphonefabrikant. Op vrijwel alle fronten vielen de verkoopcijfers lager uit dan verwacht. Het bedrijf gaf daarom diverse malen een winstwaarschuwing af en ontsloeg de werkgever ruim 2000 man, omgerekend 11 procent van haar totale personeelsbestand. Al met al verloor RIM meer dan 75 procent van haar waarde het afgelopen jaar. Al dit slechte nieuws zorgt er ook voor dat app-ontwikkelaars weglopen van het platform en de toekomst van RIM alles behalve rooskleurig is.



Nieuwe start


In 2012 wordt gewerkt aan de comeback van RIM, wat mogelijk de laatste kans zal zijn voor het bedrijf om terug te komen. Mike Lazaridis en Jim Balsillie hebben plaatsgemaakt voor Thorsten Heins, de nieuwe CEO van RIM. Daarnaast zal het Canadese bedrijf volgens de laatste geruchten dit jaar nog met twee nieuwe tablets op de markt komen en zal het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 zijn opwachting maken in combinatie met diverse nieuwe smartphones. Volgens een uitgelekte roadmap zal de BlackBerry London de eerste smartphone zijn die op het nieuwe besturingssysteem zal draaien. Ook gaat RIM waarschijnlijk afscheid nemen van het vertrouwde design met het fysieke toetsenbord, ook zal het bedrijf zich weer meer gaan focussen op de zakelijke markt.

BlackBerry Bold 9790


Tot die tijd zullen we het met de oude, vertrouwde modellen moeten doen. RIM heeft onlangs de nieuwste smartphone in de Bold-reeks gepresenteerd: de BlackBerry Bold 9790. Opvallendste feature aan deze mobiele telefoon is toch wel de integratie van het qwerty-toetsenbord met een touchscreen. Of dit een welkome aanvulling of een overbodige toevoeging is lees je in deze review. Het toestel heeft adviesprijs van rond de 400 euro.