3min

Tags in dit artikel

Met muis en toetsenbord

Microsoft heeft dus zoals gezegd enkele belangrijke wijzigingen gemaakt voor desktopgebruikers Windows 8.1. De grootste minpunten die gebruikers hadden in versie 8 zijn hiermee opgelost.

Ten eerste moet worden opgemerkt dat, naar mijn mening, de kritiek op Windows 8 op de desktop sterk overdreven is. Het nieuwe startscherm voor de desktop zit niet in de weg. Het is aanwezig, wat jammer is als je het toch niet gebruikt, maar het hoeft niet in de weg te zitten als je je er voor openstelt want het is vrij prettig in gebruik, alleen je moet er even aan wennen. Maar goed, Microsoft heeft naar de consument geluisterd en bij deze zullen we de meest voorkomende kritiekpunten even aflopen.

De eerste was het ontbreken van de mogelijkheid om direct naar het bureaublad op te starten. Deze optie is nu toegevoegd en meer kan er eigenlijk ook niet over gezegd worden, anders dan dat het werkt.



Het tweede kritiekpunt was het ontbreken van de Startknop en eenvoudige toegang tot – iets wat lijkt op – het/een menu Start. De Startknop is zoals gezegd terug aanwezig op de desktop, maar niet in het nieuwe startscherm en de Modern UI-apps. Het menu Start is ook enigszins terug, maar dan beter. Dit werkte namelijk nooit echt goed in Windows 7 en eerder: het was een klein menuutje, waarin je eenvoudig mis kon klikken. Eén ding werkte wel goed in het menu Start van Windows 7, namelijk het zoeken naar applicaties, maar dit was ook al aanwezig in Windows 8 en natuurlijk ook in 8.1.

Het menu Start in Windows 8.1 is soort van terug. Het is namelijk mogelijk om het Startscherm over te slaan en direct standaard alle apps weer te geven (zie screenshot hieronder). Dit is een goede toevoeging en dit nieuwe overzicht is simpelweg overzichtelijker dan het oude menu Start en verspilt niet zoveel ruimte als het Startscherm van Windows 8 met zijn grote tegels. Zeker als je aan dat Startscherm toch alleen maar desktopapps hebt vastgemaakt, die op hun tegel geen live-informatie kunnen weergeven.



De Charms en de taakswitcher die op de desktop te pas en te onpas in beeld verschijnen, kunnen worden uitgeschakeld. Dit zullen veel gebruikers erg fijn vinden, waaronder ikzelf.

De overgang van de desktop naar het Startscherm is minder drastisch doordat nu de bureaubladachtergrond op het Startscherm getoond kan worden. Hierdoor lijkt de scheiding tussen beide omgevingen kleiner te worden en voelt het meer aan als een geïntegreerd geheel. Mocht je niet je bureaubladachtergrond als achtergrond willen voor het Startscherm, dan heb je nu meer keuze dan ooit uit nieuwe kleuren en patronen, waarvan nog niet eens in deze preview alle mogelijkheden beschikbaar zijn.



Al met al krijgen Windows-desktopgebruikers met versie 8.1 weer wat meer aandacht en heeft Microsoft zich gerealiseerd dat het opdringen van het nieuwe startmenu niet heeft gewerkt. Wel loopt de softwaregigant hiermee het risico dat gebruikers nóg meer de nieuwe startomgeving zullen en kunnen negeren, wat het tabletaandeel van Microsoft op de lange termijn zou kunnen schaden. Maar de softwaregigant vervreemdt hiermee in ieder geval een stuk minder zijn oude gebruikers.

Bovendien is het de vraag hoeveel gebruikers deze opties echt zullen inschakelen en gebruiken: ze zijn namelijk niet echt eenvoudig te vinden, omdat ze op een onlogische plek staan. Om bovenstaande veranderingen door te voeren, moet je met de rechtermuisknop op de taakbalk klikken, kiezen voor Eigenschappen, Navigatie en dan elke optie aanvinken en op Toepassen klikken.

We hadden graag gezien dat als Windows geen touchscreen detecteert, het standaard deze opties aanzet. Daarnaast hadden we graag dat het eenvoudiger geweest zou zijn om het vergrendelscherm op een pc zonder desktop uit te zetten, gezien dat op zo’n pc ook geen functie geniet. Het is overigens mogelijk dit handmatig uit te zetten, via Groepsbeleid in Windows.