2min

Tags in dit artikel

Conclusie

Windows 8.1 is wat Windows 8 had moeten zijn. Het is allemaal iets beter uitgewerkt en besteedt meer aandacht aan de gebruikers met muis (of touchpad) en toetsenbord, iets wat hoog nodig was. Toch lost het niet alle problemen op: Windows 8.1 blijft twee besturingssystemen in één: een tablet- en een desktop-besturingssysteem. Als je achter een computer zit met een touchscreen, dan is Windows 8.1 ideaal.

Heb je geen touchscreen, dan is Windows 8.1 wat minder fijn. Het is en blijft zo dat de Modern UI-interface niet zo fijn is te bedienen met de ‘oude’ invoermogelijkheden, ook al wordt het steeds beter en dat is toch zonde. Desondanks biedt Windows 8.1 alleen maar verbeteringen ten opzichte van Windows 8 op de desktop, en Windows 8 deed op de desktop ook een aantal dingen beter dan Windows 7. Daarnaast is het goed mogelijk om de Modern UI te ontwijken, helemaal in versie 8.1, maar het blijft natuurlijk wel aanwezig, hetzij deels inactief.

Windows 8.1 is een gratis upgrade voor alle Windows 8-gebruikers en daarom ook sterk aanbevolen. Dat de upgrade gratis is, is maar goed ook, want de ontvangst van Windows 8 door het publiek was matig en met 8.1 wordt de situatie verbeterd. Voor desktopgebruikers biedt Windows 8.1 dezelfde voor- en nadelen als Windows 8, alleen iets minder door het opstarten naar bureaublad en het kunnen omzeilen van het Startscherm met de applijst. Maar of dat genoeg zal zijn om Windows 7-gebruikers te doen upgraden, ik denk het niet.

Wel houdt Microsoft vast aan zijn strategie en blijft het Windows 8 door ontwikkelen en dus zal iedereen er uiteindelijk toch aan moeten gaan geloven. Uiteraard is dit nog een previewversie en komt er ook nog een eindversie van Windows 8.1 die opnieuw wijzigingen en hopelijk verbeteringen zal krijgen ten opzichte van deze versie. Zodra de definitieve versie er is zal Techzine deze opnieuw testen en dan ook opnieuw beoordelen!