4min

Tags in dit artikel

Vernieuwde en verbeterde apps (1)

Veel van de standaard-apps in Windows 8.1 hebben een opfrisbeurt gekregen. Hieronder en op de volgende pagina zal ik er enkele bespreken.

Windows Store


De Windows Store heeft in Windows 8.1 een broodnodige make-over gekregen. Waar de Store in Windows 8 nog een ongeïnspireerd geheel was met simpelweg de categorieën achter elkaar opgesomd, heeft Microsoft nu wat beter nagedacht over het ontwerp van de Windows Store en dat is duidelijk zichtbaar.

Vooraan in de Windows Store zien we uitgelichte apps, waarbij een grote screenshot wordt weergegeven en daaronder een beschrijving van de app. Naast die uitgelicht app vinden we de "Apps aanbevolen voor jou". Ook hier staat bij elke app een korte beschrijving en het logo in tegelvorm. Vervolgens zijn de populaire apps, nieuwe apps en de toplijsten betaald en gratis zichtbaar.



Bij het bekijken van een app in de Store valt op dat er nu een stuk minder ruimte verspild wordt en dat de recensies en beoordelingen van gebruikers een veel prominentere plek hebben gekregen op de app-pagina. Dit is belangrijk, omdat ondanks Microsofts controle op apps van ontwikkelaars er nog veel namaak- en waardeloze-apps in de Store staan.

Xbox Music


De streamingdienst van Microsoft die de concurrentie aan moet gaan met Spotify heet Xbox Music. Elke Windows 8-gebruiker mag een jaar lang gebruik maken van de dienst zonder advertenties. Helaas was het zo dat de app, zeker in het begin, echt heel weinig functies bood. Het was zelfs niet mogelijk om een liedje door te spoelen, en helaas is dat nog altijd zo in deze versie van Xbox Music.

In Windows 8.1 is de app aanzienlijk vernieuwd. Het ontwerp van Xbox Music is compleet veranderd, met dank aan maar liefst 500 werknemers van Microsoft die hieraan hebben gewerkt. Helaas hebben we naast een nieuw ontwerp nog geen grote nieuwe functies gezien in deze previewbuild van Windows 8.1. Deze nieuwe functies zijn wel onderweg, maar simpelweg nog niet klaar.



Xbox Music in zijn huidige staat is al een verbetering, maar het is nog altijd niet iets om over naar huis te schrijven. De interface van Xbox Music is opgedeeld in twee blokken: links een navigatieblok en rechts de inhoud, net als bij bijna elke andere mediaspeler.

Informatie over welk liedje er nu speelt wordt verborgen. Deze informatie kun je alleen naar voren halen door in de app met de rechtermuisknop ergens te klikken of op een touchscreen omlaag te vegen. Vrij irritant, omdat het pauzeren op bijvoorbeeld een tablet zonder fysieke knoppen zo vrij lastig is. Makkelijker voor de gebruiker was het om deze info gewoon altijd in beeld te houden. Zoveel informatie hoeft Xbox Music nu ook weer niet te tonen.

In de linkernavigatiebalk zien we de opties Collection, Radio en Explore. In Collection vind je je lokale bestanden terug en muziek afkomstig van de Microsoft servers die je hebt toegevoegd aan playlists in Xbox Music. In Radio kun je op basis van een artiest een radiostation aanmaken waar dan vervolgens muziek wordt afgespeeld die lijkt op die van de artiest. Dit kan zowel muziek zijn van de artiest zelf als van andere gerelateerde artiesten.

Met Explore krijg je tot slot toegang tot de enorme muziekcollectie van Microsoft. Hierin zien we uitgelichte albums, nieuwe albums en topalbums. Maar ook hier weer, net als in de rest van de app, is het geheel nogal ongeïnspireerd en simpel en blijft het ver achter op de concurrentie.

Zoeken


Belangrijke vernieuwing in Windows 8 is hoe het zoeken werkt. Als je zoekt naar applicaties, neemt dit zoekvenster niet langer het hele scherm over. Druk op Windows-toets + S en er verschijnt een zijbalk waarin je kunt zoeken naar bestanden en apps. Handig is ook dat er niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen programma’s, systeemprogramma’s en bestanden. Het beste resultaat wordt bovenaan weergegeven, maar als je op enter drukt word je helaas alsnog doorgestuurd naar een nutteloos resultatenscherm en moet je nog eens op enter drukken om het programma daadwerkelijk te starten of het bestand te openen.



Behalve dat het lokaal zoeken op de pc is verbeterd, geldt hetzelfde voor het zoeken vanuit Windows 8.1 op het web met Bing. Nieuw is Smart Search. Zoek je met Windows + S op Amsterdam, dan krijg je een soort zoekoverzicht te zien dat er zeer aantrekkelijk uitziet. Links zien we een mooie foto met daarnaast de huidige temperatuur en het aantal inwoners, daarna een lijst met populaire plekken in de stad, gevolgd door resultaten voor afbeeldingen en ten slotte webresultaten. Jammer is dat die webresultaten dan weer heel dom worden weergegeven in een simpele lijst die lekker veel ruimte op het scherm verspilt. Smart Search werkt ook voor personen en is ook uit te schakelen, mocht je het helemaal niets vinden.