5min

De laatste weken gaan er allerlei geruchten over Microsoft en de Windows Blue-update van het bedrijf, welke uiteindelijk als Windows 8.1 door het leven zal gaan. Veel van deze geruchten zijn echter niet juist, Microsoft houdt gewoon vast aan de huidige weg die is ingeslagen, dat is althans wat wij concluderen na wat onderzoek. Microsoft gaat geen grote concessies doen aan de Modern UI (het tegeltjes-startscherm) en de touch-strategie.

Aangezien de geruchten over Windows 8.1 nogal uiteenlopend zijn, vinden wij het belangrijk om wat duiding te brengen. Al moeten ook wij erbij vermelden dat Microsoft zelf niet veel informatie naar buiten brengt en wij gewoon een schifting maken in de bronnen die we wel vertrouwen en geloven en de bronnen waar we geen vertrouwen in hebben. We kunnen er dus nog steeds naast zitten omdat wij de verkeerde bronnen geloven of omdat Microsoft straks op het laatste moment toch een andere beslissing neemt.

Terugkeer startknop

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het gerucht dat de startknop terug gaat keren moet met een korrel zout genomen worden. Er komt een optionele mogelijkheid om de startknop binnen Windows 8 terug te laten keren. Maar, wanneer men hierop klinkt zal met niet het tradionele startmenu tevoorschijn komen zoals in Windows 7 en eerder edities, maar zal het startscherm van Windows 8 verschijnen. Inderdaad, dat scherm met de tegeltjes. Nogmaals: dit is optioneel, je moet deze knop dus zelf activeren.

Mogelijkheid om direct op te starten naar de desktop

Microsoft zal wel de mogelijkheid gaan bieden om direct op te starten naar de desktopomgeving en het Windows 8-startscherm over te slaan. Microsoft zal echter niet de mogelijkheid bieden om het Modern UI-startscherm volledig uit te schakelen, je zal bij een druk op de Windows-toets dus alsnog in het tegeltjesstartscherm terechtkomen.

Microsoft komt dus wel tegelijk tegemoet aan alle kritiek die het heeft ontvangen, maar buigt niet en zal niet de complete strategie overboord gooien. Microsoft is ervan overtuigd dat in de toekomst alle computers beschikken over touchscreens en daarbij zal de Modern UI enorm belangrijk zijn voor Windows-producten. Ook Intel steunt deze strategie indirect, de chipbakker heeft namelijk al eerder bekendgemaakt dat de volgende generatie ultrabooks moeten beschikken over een touchscreen om het ultrabook-label te mogen dragen.

Wat verandert er dan wel in Windows 8.1?

Deze zomer zal er een eerste previewversie van Windows 8.1 verschijnen, deze is vooral bedoeld voor ontwikkelaars, zodat zij hun apps kunnen aanpassen zodat deze goed werken met Windows 8.1. Daarnaast zullen veel journalisten zoals wij hier dankbaar gebruik van maken om in kaart te brengen wat Windows 8.1 nu precies zal bieden ten opzichte van Windows 8.

Windows 8.1 zal in elk geval wat aanpassingen krijgen zodat de besturing middels de muis en het toetsenbord wat makkelijker wordt. Zo zal de charmsbar, de balk die verborgen zit in de rechterzijkant van het scherm, worden verbeterd. Ook zullen opties als het afsluiten van Windows 8 wat makkelijker vindbaar worden. Ook werkt Microsoft aan ingebouwde tutorials binnen Windows 8, deze tutorials bieden een stap-voor-stap uitleg over hoe bepaalde functies en mogelijkheden in Windows 8 werken. Dit is iets wat Microsoft in mijn optiek meteen had moeten doen bij de introductie van Windows 8.

Zo kwamen wij er op de redactie bijvoorbeeld bij het testen pas na een poos achter dat je apps kan afsluiten door ze van boven naar beneden te slepen. Misschien een kleinigheidje, maar Microsoft had met alle data die in Windows wordt verzameld, de publieke betatests en de ontvangen feedback voor de lancering van Windows 8, kunnen weten dat er meer uitleg nodig was om gebruikers goed te laten werken met Windows 8. Nu gaat Microsoft dat alsnog doen, niks mis mee, maar wel wat laat.

Alle andere aanpassingen die Windows 8.1 zal bieden zijn veelal verbeteringen en uitbreidingen aan het startscherm van Windows 8. Zo zal het mogelijk worden om twee apps tegelijk te gebruiken, die beide 50 procent van het scherm krijgen toegewezen, in plaats van een verhouding van 20/80. Verder zullen meer opties uit het oude configuratiescherm worden verwijderd en worden verwerkt in het nieuwe Modern UI controlpanel. De bekende tegeltjes worden ook aangepast, deze zullen straks in veel meer formaten zijn te gebruiken.

Blue-update voor meerdere systemen

De Windows Blue-update, wat op dit moment de codenaam is voor Windows 8.1, zal niet alleen worden uitgebracht voor Windows 8-systemen. Ook Windows Phone 8 zal de Blue-update tegemoet kunnen zien. Of de Xbox 360 ook een update krijgt is nog onduidelijk, maar ook dit is niet onwaarschijnlijk.

Cloud

Microsoft zal namelijk ook verschillende nieuwe synchronisatie-opties gaan introduceren, welke precies is onduidelijk, hierover heeft het nog niets losgelaten. Speculeren hierover is echter niet zo moeilijk. Op dit moment is er al synchronisatie mogelijk met je Skydrive-account. Het ligt voor de hand dat dit verder wordt uitgebreid zodat je straks eenvoudig van het ene apparaat naar het andere kan schakelen en verder kan werken aan eenzelfde document. Ook integratie met Office 365, de nieuwe cloudgebaseerde Office-dienst van Microsoft, zal waarschijnlijk een flinke verbetering krijgen.

Microsoft heeft ook al laten weten dat de opties voor zakelijke gebruikers flink worden uitgebreid. Office 365 is daarbij ongetwijfeld een speerpunt.

Kleinere tablets

Een van de zaken die Microsoft met de Windows 8.1-update ook zal brengen is ondersteuning voor kleinere tablets. Op dit moment zijn de schermen van alle Windows 8-tablets nog minimaal 10.1 inch groot, dit zal met de update van Windows 8.1 gaan veranderen. Er kunnen dan ook tablets met een kleiner schermformaat worden uitgebracht. Tablets met een scherm van 7 inch worden dan ook nog dit jaar verwacht.

Beschikbaarheid en prijs

Over de beschikbaarheid van Windows 8.1 is genoeg speculatie. Zoals eerder aangegeven zal deze zomer de eerste previewversie beschikbaar komen. Dit zal ongetwijfeld gebeuren tijdens de BUILD-conferentie in juni. Ergens na de zomer, in september of oktober, kan de definitieve update worden geïnstalleerd door alle eindgebruikers. De meeste bronnen geven op dit moment aan dat Microsoft voor deze update geen kosten in rekening zal brengen en dat deze via de Windows Store verspreid zal worden.

Vooral dat laatste roept vragen op, waarom niet via de Windows Update-tool? Waarschijnlijk is dat omdat Microsoft voor Windows 8 vaker updates uit zal gaan brengen, waarschijnlijk jaarlijks. Net zoals Apple een jaarlijkse update uit brengt voor Mac OS X, Apple vraagt elk jaar een kleine vergoeding, de laatste update (Mountain Lion) koste 19,99 euro, de update daarvoor (Lion) 23,99 euro en de update daarvoor (Snow Leopard) 29,99 euro. Als Microsoft deze updates verspreidt via de Windows Store kan het in de toekomst makkelijker een vergoeding vragen voor zo’n update. Via de Windows Update-tool heeft het daar voor zover bekend geen mogelijkheid toe.