3min

Tags in dit artikel

Overige Windows-wijzigingen

Naast wijzigingen in de gebruikservaring zijn er nog enkele andere, interne wijzigingen in Windows gemaakt. Een daarvan is dat de Windows Experience Index, een getal dat aangeeft hoe goed de systeemeisen van je pc zijn, is verwijderd. De Windows Experience Index klonk op papier goed: je zou daarmee bijvoorbeeld op games kunnen zetten: "Om deze game te spelen, moet je pc ten minste 5 punten in de WEI hebben." Het is echter nooit van de grond gekomen.

Daarnaast heeft Microsoft ervoor gekozen om de Bibliotheken geïntroduceerd in Windows 7 nu standaard te verbergen. Ze zijn nog wel gewoon aanwezig en om ze weer terug te halen moet je in Windows Verkenner in de navigatiebalk met de rechtermuisknop klikken en kiezen voor Bibliotheken weergeven. Met Bibliotheken is het mogelijk om bijvoorbeeld foto’s op verschillende plekken op je harde schijf samen te voegen in een Fotobibliotheek.

Microsoft heeft in Windows 8.1 native ondersteuning ingebouwd voor vingerafdrukscanners. Dit betekent dat het nu mogelijk is om met een vingerafdruk in te loggen direct vanuit het inlogscherm, dus zonder matige software van derden te hoeven gebruiken.

Er zijn overigens meer beveiligingsmaatregelen doorgevoerd in Windows 8.1, zo heeft Windows Defender nu ondersteuning voor controle van netwerkgedrag en staat Internet Explorer 11 standaard strenger ingesteld.

Versie 11 van IE schakelt nu op de desktop standaard de Enhanced Protected Mode in. Deze modus gebruikt sowieso 64bit tabbladen, wat een betere bescherming biedt dan 32bit tabbladen, en zorgt ervoor dat websites in die tabbladen geen toegang hebben tot systeembestanden en -instellingen.

De vernieuwde browser breidt daarnaast de toegang van antivirusprogramma’s tot elementen in de browser uit. Zo kunnen virusscanners nu direct bij binaire extensies, zoals ActiveX-controls. Ten slotte wordt nu standaard Flash meegeleverd in zowel de Modern UI- als de desktopversie, wat hopelijk ervoor zorgt dat meer mensen Flash up-to-date zullen houden en dat dus een kleinere aanvalsvector wordt.

Een compleet nieuwe functie op het gebied van beveiliging is Assigned Access. Deze functie komt beschikbaar in Windows 8.1 Pro, Enterprise en RT. Wij hebben nog geen toegang gehad tot Assigned Access, maar het stelt je in staat om bepaalde gebruikers alleen toegang te geven tot een gedeelte van de computer, tot bijvoorbeeld een of meerdere geselecteerde programma’s of apps. Dit is bijvoorbeeld handig voor kiosks of het onderwijs.

Windows 8.1 heeft betere ondersteuning voor schermen met een hoge PPI. Wij testen versie 8.1 op een Retina-scherm van Apple en zien dat Windows 8.1 er standaard inderdaad goed uitziet, iets wat bij versie 8 nog wat handmatige wijzigingen vereiste. Toch is de situatie op Windows met hoge resolutie erg slecht. Windows zelf heeft soms nog programma’s die er niet goed uit zien, zoals Windows Defender en sommige delen van het Configuratiescherm. Software van derden is vaak helemaal een ramp, waaronder ook Skype.





Op het vergrendelscherm van versie 8.1 zijn wat verbeteringen gemaakt, zo kunnen hier nu slideshows op worden afgespeeld, waarbij wordt gewisseld tussen volledige weergave van foto’s en het tegelijk weergeven van meerdere foto’s. Wel cool is de functie om Windows de foto’s te laten uitzoeken. Windows probeert dan wat relevante foto’s weer te geven, zoals: is het nu juni, dan worden foto’s van juni uit eerdere jaren weergegeven.

Wat we nog missen in Windows 8.1, vooral als tablet-besturingssysteem, is een gecentraliseerd notificatiecentrum. Het is iets wat ook mist in Windows Phone 8 en wat er voor dat besturingssysteem zeer zeker aankomt. Microsoft heeft toegegeven dat zo’n centrum nog niet aanwezig is, omdat het te weinig tijd had om dit eerder te ontwikkelen. Eenzelfde notificatiecentrum heeft Windows 8 nodig op de tablet.