Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Thuisscherm (2)

Deze nieuwe iOS-versie bevat veel vernieuwde animaties. Bij het ontgrendelen van je telefoon glijden de pictogrammen net iets soepeler in beeld dan eerst, bij het versturen van een bericht wordt het bericht van onder geanimeerd "verzonden", bij het openen van het nieuwe multitaskmenu zien we ook een mooie animatie, in Instellingen glijdt het nieuwe scherm van rechts naar links over het oude. iOS 7 is in het algemeen een stuk vloeiender dan iOS 6 door de animaties.

De nieuwe animaties vind ik iets trager werken dan iOS 6. Dit is slechts een gevoel, maar het lijkt alsof ik minder snel bepaalde dingen kan doen dan eerst. Het duurt bijvoorbeeld iets langer om het multitaskmenu te openen. Ook duurt het ontgrendelen van de telefoon in zijn geheel iets langer: het kost wat extra tijd om het vergrendelscherm weer te geven en om de icoontjes in beeld te brengen. Wel is het al mogelijk om een app te selecteren nog tijdens de animatie bezig is. Dat zorgt ervoor dat je toch vrij snel door kunt. Helaas geldt niet hetzelfde voor Instellingen. Hier moet je simpelweg even wachten totdat de animatie klaar is.

Multitasken


Het wisselen tussen applicaties is sterk veranderd. In versie 6 kregen we met twee keer drukken op de thuisknop simpelweg onderin een rij van open applicaties in beeld, waarbij je met een druk op het icoon naar die applicatie kan springen. In versie 7 zien we niet alleen iconen, maar ook afbeeldingen van de app zelf. De huidige app of het thuisscherm wordt een beetje uitgezoomd en de overige, open apps worden vervolgens weergegeven. Een app sluiten doe je niet langer door het icoon lang in te drukken en vervolgens op het kruisje te drukken, maar is mogelijk door de app omhoog te vegen. Dat werkt een stuk sneller en intuïtiever.

Stel je zit in een app en je wilt wisselen. Als je dan naar het multitaskmenu gaat, is het handig dat Apple de focus dan direct legt op de app die je het laatst hebt gebruikt vóór de huidige app. Zodat je als je een aantal keer moet wisselen tussen twee apps, je dit eenvoudig kunt doen door direct te drukken op het scherm. Je hebt toch wel de goede app. Overigens zit er bij het vegen tussen apps een verschil in of je met je vinger over de previews of de iconen veegt. Als je over de iconen veegt, ga je sneller door het overzicht heen.

Het nieuwe multitaskmenu werkt wat mij betreft wel wat minder fijn op iPad. Door het 4:3-scherm van die tablet wordt nogal wat ruimte verspild en zie je maar weinig apps op het scherm staan, waardoor je wat langer moet scrollen dan op de telefoon.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Notificatiecentrum


Het notificatiecentrum is veranderd en heeft nu drie tabbladen: Vandaag, Alles en Gemist. Vandaag geeft een overzicht van wat er vandaag op de agenda staat, wat het weer is, hoe het verkeer eruit ziet en meer. Het tabblad Alles komt overeen met het notificatiecentrum zoals in iOS 6. Ten slotte is er nog het tabblad Gemist waarop, zoals je al kunt raden, notificaties staan van de afgelopen 24 uur waar je nog niets mee hebt gedaan. Het notificatiecentrum op de iPad neemt nu overigens het volledige scherm in. Met een horizontale veeg kan je navigeren door de vensters, of je kan de knoppen gebruiken.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Ingebouwde apps


Tot zover de buitenkant van iOS 7. Het is nu tijd om te kijken naar de binnenkant, naar de vernieuwde apps van Apple. In iOS 6 was dat namelijk het grootste minpunt, de standaardapps van Apple vallen gewoon tegen. Apple kon en kan hier echter mee wegkomen omdat het simpelweg geweldige third-party apps heeft en dus een heel gezond ecosysteem. Neem bijvoorbeeld de mooie Gmail-app in vergelijking met de standaard Mail-app van iOS: een wereld van verschil. Of Mailbox. Of Google Chrome.

In iOS 7 gaat Apple eindelijk aan de slag om het roer om te gooien. Het eerste wat opvalt is dat alle icoontjes van de apps zijn vernieuwd. Ze zijn allemaal wat platter gemaakt en passen goed bij de nieuwe iOS-stijl. Je kunt ze hieronder zien. Of je ervan houdt of niet, dat is aan jou. Ik vind ze over het algemeen wel mooi, met uitzondering van enkele icoontjes zoals die van Safari en het Game Center. Alle kritiek op de nieuwe icoontjes vind ik nogal overdreven. Daarnaast is het zo dat het merendeel van de iOS-gebruikers liever de nieuwe icoontjes heeft dan de oude, dus dat zit wel goed.

Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch
Overigens is ook het icoon van de Kaarten-app van Apple gewijzigd. Waar in iOS 6 dit icoon nog aangaf dat je plankgas linksaf door de vangrail van een brug af moest rijden om enkele meters lager terecht te komen op de snelweg als in een Hollywood-actiefilm, klopt de route van het icoon in iOS 7 gelukkig wel.

Naast het icoon voor de Kalender-app is nu ook die van de klok geanimeerd zodat de klok de actuele tijd weergeeft. Vooralsnog lijkt het er overigens niet op dat ontwikkelaars ook iconen kunnen maken die iets actueels tonen, afgezien van de badge rechtsbovenin het icoon.