3min

Meer snelheid, veiligheid & accuduur

Snelheid


Met de komst van iOS 8 introduceerde Apple een nieuwe API met de naam Metal. Dankzij Metal krijgen ontwikkelaars een manier om (grafische) taken en dataverwerking uit te laten voeren op een zuinige wijze. In eerste instantie was Metal voornamelijk gericht op games, maar met iOS 9 wordt de API ook meer toegepast op zaken zoals animaties. Apple heeft de in iOS ingebouwde apps opnieuw geschreven om van Metal gebruik te maken en ontwikkelaars hebben nu diezelfde taak.

Veiligheid


Veiligheid staat bij iOS hoog in het vaandel en dat is natuurlijk geen overbodige luxe. Je smartphone bevat wellicht je meest persoonlijke informatie en daarom is bescherming voor velen wel van belang.

De eerste belangrijke wijziging die Apple heeft doorgevoerd is dat de ontgrendelcode standaard niet langer vier maar zes tekens bevat. Dit zorgt ervoor dat het aantal mogelijke opties niet 10.000 maar 1.000.000 bedraagt, waardoor het kraken van een toestel nog een stuk lastiger wordt. Voor de gebruiker met een nieuwer apparaat maakt deze wijziging in veel gevallen echter niet zoveel uit, want met Touch ID ben je even snel binnen. Overigens heb je nog wel de mogelijkheid om een viercijferige code te gebruiken. Apple heeft ook ondersteuning voor tweestapsverificatie in iOS 9 gebouwd. Elke keer als er met een nieuw apparaat op je Apple ID wordt ingelogd, moet een verificatiecode worden ingevoerd.

Apple voerde met iOS 8 een maatregel in, waarbij het MAC-adres van je iDevice in een aantal gevallen wordt aangepast. Het MAC-adres werd door adverteerders en winkeliers tegen de wil van de gebruiker in wel eens gebruikt om patronen in je gedrag te herkennen, wat op deze manier onmogelijk is gemaakt. Met de introductie van iOS 9 wordt het MAC-adres van iDevices in meer gevallen aangepast.

Ontwikkelaars krijgen tevens de mogelijkheid om al het verkeer van hun apps te laten verlopen via HTTPS. Op deze manier is data in principe niet uit te lezen voor partijen anders dan de gebruiker of de ontwikkelaar van de app.


Accuduur


Dat apps nu gebruik kunnen maken van de Metal API leidt ook tot een langere accuduur. Taken zijn nu minder intensief, duren korter en worden op een ander niveau afgehandeld. Dat zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat de aanslag op de accu minder hoog is.

Hoewel de accuduur van een iPad al absoluut niet slecht is, is het natuurlijk altijd lekker om nog meer te krijgen. Op de iPhone heb je bovendien sowieso nooit genoeg op dit gebied. Apple belooft dat de update naar iOS 9 je sowieso een extra uur op één lading oplevert, ook hier hoef je niks voor te doen. Een voorbeeldje is dat bij het ontvangen van een notificatie het scherm niet wordt ingeschakeld als je je iPhone in je broekzak hebt.

Wordt de resterende lading van je accu dan toch nijpend, dan is er nog de speciale energiebesparingsmodus, waarmee verschillende systeemtaken worden ingedamd om met het laatste restje toch nog een hele tijd vooruit te kunnen. Het checken van mail, het verversen van apps, automatische downloads en bepaalde visuele effecten worden met deze mode beperkt.

Overigens voelt je iDevice niet direct een stuk trager wanneer je deze mode inschakelt, wat natuurlijk wel prettig is. Apple is met de energiebesparingsmodus lang niet zo ver gegaan als verschillende Android-fabrikanten die bijvoorbeeld terugschakelen op een zwart/wit-scherm en het uitschakelen van verscheidene apps. Ergens is het wel jammer dat Apple niet ook zoiets doet.

Wanneer de acculading onder de 20% duikt zal je iDevice voorstellen om de besparingsmode in te schakelen, maar je kan het ook zelf doen. Wel is het zo dat de mode weer automatisch wordt uitgeschakeld als je accu vol is, wat het lastig maakt om de mode altijd ingeschakeld te hebben. Het is tevens zonde dat er geen knop in het bedieningspaneel van iOS is opgenomen, wel kan je de energiebesparing met behulp van Siri inschakelen.