3min

Overige wijzigingen en toevoegingen

In alle apps zijn her en der verbeteringen aangebracht. Onderstaand enkele wijzigingen en toevoegingen die ik persoonlijk het vermelden waard vind.

– Het toetsenbord maakt nu visueel gezien een duidelijker onderscheid tussen hoofdletters en onderkastletters. Voorheen toonden de toetsen altijd hoofdletters, nu wordt afgewisseld naar onderkastletters.

– In de Instellingen-app kan je nu bij de Batterij-sectie zien hoe lang een bepaalde app op de achtergrond actief is geweest in de afgelopen 24 uur en de afgelopen week. Is de accu van je iDevice snel leeg, dan kan je op deze manier nog makkelijker de boosdoener terugvinden. Met behulp van een zoekfunctie kan je ook snel zoeken naar bepaalde instellingen, zonder alle menu’s af te moeten stropen.

– Heb je een Bluetooth-apparaat met een accu aan je iDevice gekoppeld, dan kan je via een widget in het notificatiecentrum de acculading inzien. Zo kom je eenvoudig te weten wanneer het weer tijd is om het apparaat aan het infuus te leggen.

– In de Foto’s-app is een speciale sectie voor selfies opgenomen. iOS verzamelt hier alle foto’s die je met de camera aan de voorkant van je apparaat schiet. Er wordt echter niet gecontroleerd of een foto wel of geen gezichten bevat. Selfies die je met de camera op de achterzijde van het toestel maakt belanden dus ook niet in deze map.

– Apple’s Kaarten-app biedt nu de mogelijkheid om een route via het openbaar vervoer op te vragen, maar deze optie is er momenteel alleen voor bepaalde steden en daar zitten nog geen Nederlandse locaties bij.

– De Passbook-app is omgedoopt tot Wallet. Met deze app wordt het binnenkort mogelijk om pasjes van winkels digitaal op te slaan, zodat je ze niet meer in je portemonnee hoeft mee te dragen. De Wallet-app is direct vanaf het ontgrendelscherm te openen door dubbel te klikken op de thuisknop. Helaas is de betaaldienst Apple Pay momenteel nog niet in onze regio beschikbaar.

– Stap je over vanuit Android, dan is er nu de Move to iOS-app waarmee je een keur aan data over kunt zetten naar je iDevice. Denk hierbij aan contacten, berichten, foto’s, video’s, bladwijzers, mail-accounts en agenda-afspraken. Ook wordt bekeken welke apps je gebruikt: is er een equivalent voor iOS, dan wordt deze op je wenslijst in de App Store geplaatst.


– In de Gezondheid-app zit nu een landschapsmode, waarin je waardes uit de grafieken kunt aflezen. Met iOS 8 was het enkel mogelijk om waardes van de huidige dag in te zien, wat natuurlijk niet handig was. Heb je een bepaalde categorie zoals stappen, gewicht of hartslag geopend, dan krijg je een grotere grafiek die je kunt schalen. Door met je vinger op de lijn te drukken krijg je de waardes van een bepaalde dag, week of maand te zien.

– Zit je op een slecht WiFi-netwerk, dan kan je iDevice eenvoudig overschakelen op de 4G-verbinding om toch snel te kunnen werken. Dit betekent natuurlijk wel dat er data uit je bundel wordt verbruikt. Ik heb deze functie zelf uitgeschakeld, toen ik erachter kwam dat er in één dag zo’n 300 MB was verstookt voor het binnenhengelen van updates vanuit de App Store.