2min

Tags in dit artikel

Algemene indruk en gameplay

Erg bekend met de Armoured Core-reeks ben ik niet bepaald, ik moet zelfs toegeven dat het de eerste keer is dat ik een game in deze serie speel. Toch is de reeks als sinds 1997 actief, met de eerste versie op de eerste PlayStation-console die in juli van dat jaar voor het eerst op de markt kwam. De hele reeks draait om een wereld in de verre toekomst die door diverse oorlogen is verwoest. Slechte omstandigheden dwingen overlevenden van deze oorlogen om ondergronds te leven. In de tussentijd komen diverse bedrijven ten tonele die om de macht strijden.

Armored Core for Answer is het vervolg op de vorige versie, Armored Core 4. Het feit dat ik deze niet gespeeld heb, is in principe niet erg maar toch mis je als gamer dan het ‘Armored Core-gevoel’. Ondanks dat ik zelf wel van Science Fiction houdt, kan het verhaal van Armored Core: for Answer niet echt boeien.

Het is moeilijk je in te leven in dit spel. Het spreekt niet bepaald tot de verbeelding. Dit zou ook misschien gezegd kunnen worden van spellen in de FIFA en Call of Duty-reeks, maar het thema van deze spellen kan toch tot een grote schare fans rekenen. Want wie wil, ondanks dat ze nooit de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, niet op Duitsers schieten, of in FIFA achter een bal aanhollen bij gebrek aan echte voetbalkwaliteiten?

Dat zou dit spel kunnen redden, maar zogezegd spreekt het thema niet tot de verbeelding en heeft de reeks in mijn ogen niet veel progressie geboekt. Het plot lijkt niet veel te veranderen van zelfs de eerste versie, al moet ik dat beoordelen op wat ik ervan gelezen heb ten tijde van schrijven van deze review.


Allereerst krijg je natuurlijk de welbekende tutorial-missies. In het kort worden de diverse aspecten behandeld van de controls. Erg moeilijk onder de knie te krijgen zijn de controls niet, ze worden prima uitgelegd door middel van een aantal eenvoudige opdrachten zoals het vliegen met je personage in het spel en het vernietigen van enkele units die weinig tegenstand bieden.

Daarna volgt de verhaallijn. En dat is gelijk het eerste minpunt aan deze game. Het is saai en weet niet bepaald lang te boeien, al denken de Armored Core-fans hier misschien anders over. Het is helaas een onsamenhangend geheel waar de ontwikkelaar diverse missies aan gekoppeld heeft. De missies lijken daarnaast ook best veel op elkaar. Vernietig alle units, bescherm een konvooi en meer van dat soort standaarddingen.

Wat me bij elke console-spel opvalt is dat er heel veel gebruik gemaakt wordt van de autosave-functie. Dat is erg makkelijk, omdat je niet zelf elke keer hoeft op te slaan. Dit spel lijkt dat niet te hebben, je moet dus handmatig alle vooruitgang binnen het spel opslaan. Dat heeft me dus al een keer opnieuw moeten laten beginnen, erg vervelend.