2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Terwijl Windows 7 op het punt staat de RTM-status te bereiken, gaat Techzine met het nieuwe OS aan de slag om de prestaties van deze nieuwe Windows-versie te meten en te vergelijken met Windows Vista en Windows XP. Iedereen beweert altijd maar dat Windows 7 zoveel sneller is dan Windows Vista, maar is dit ook echt het geval?

Om deze benchmarks uit te voeren, zijn er twee builds van Windows 7 genomen (build 7100 en 7231), Windows Vista SP1 en SP2 en Windows XP SP3. Vervolgens zijn er een serie tests uitgevoerd, zoals het kopiëren van een heleboel bestanden van een USB-schijf naar interne schijf, het knippen van bestanden, het uitpakken van een ISO-bestand, het installeren van Microsoft Office 2007 en het openen van vijftien Word-documenten.

Tenslotte hebben we nog verschillende tests van het programma PerformanceTest uitgevoerd en de opstart-, afsluit en installatietijd van alle besturingssystemen gemeten. Bovendien trekken we een vergelijking tussen de tijd die nodig is voor een schone installatie en een upgrade-installatie van Windows 7.

Voor de tests hebben we overigens een vrij oud systeem gebruikt, omdat Microsoft claimt Windows 7 juist geschikter te hebben gemaakt voor de langzamere pc’s. In dit geval is het een Dell Dimension 2400 geworden met de volgende specificaties:

Onderdeel Waarde
Processorsnelheid 2,40 GHz
Processortype Intel Pentium 4
L1 Cache 8 KB first-level
L2 Cache 512 KB
Systeemchipset Intel 845GV
Bustype/-snelheid PCI/33 MHz
Intern geheugen 1 GB
Geheugenarchitectuur DDR SDRAM
Geheugentype PC2700 (333-MHz) DDR SDRAM (non-ECC)
Opslagruimte 74,4 GB
Externe harde schijf 1 TB / USB 2.0


De tijden zijn overigens in uren:minuten:seconden weergegeven en kortere balken betekenen een snellere tijd, tenzij anders aangegeven.