Graphics en geluid

Grafisch


Metro 2033 draait op de 4A Games ontwikkelde 4A Engine. Hoewel Sergiy Grygorovych van GSC Game World beweert dat de 4A Engine een doorontwikkeling is van de bèta van de X-Ray-engine die voor S.T.A.L.K.E.R. is gebruikt, beweert 4A Games dat de engine door henzelf gebouwd is. In ieder geval is de 4A Engine een multiplatformengine die het voor 4A Games mogelijk maakte om de game relatief eenvoudig te ontwikkelen voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Grafisch gezien staat Metro 2033 prima zijn mannetje tussen het grafische geweld van recente shooters. Ik heb de game gespeeld op de Xbox 360 en daar ziet de game er prima op uit. Af en toe moeten de texturen inladen waar je bij staat, een euvel dat je bij meer games ziet. De belichting en schaduwen zijn echter meer dan goed en zorgen ervoor dat deze game een geloofwaardige sfeer neerzet.

Het leveldesign en de omgevingen zijn daarnaast ook zeer goed uitgewerkt. Je waant je echt in een post-apocalyptische wereld en de eerder genoemde gameplayfeatures versterken dat gevoel. Hoewel je een groot deel van je tijd in het metrostelsel doorbrengt, worden de omgevingen niet repetitief. De verschillende stations hebben hun eigen sfeer en aangezien je je af en toe boven de grond begeeft heb je af en toe een welkome afwisseling. Doordat je echt constant bezig bent met overleven en op je hoede zijn zullen de kleine grafische minpuntjes echter niet heel gauw opvallen.


Voor pc-gamers is er overigens goed nieuws, ik heb deze versie niet kunnen testen, maar voor een keertje ben je als pc-gamer zeker beter uit dan console-gamers. De A4 Engine ondersteunt DirectX11 en nVidia PhysX, waardoor het er allemaal nog gelikter uit moet zien. Overigens staat er ook een 3D-versie in de planning.

Geluid


Het geluid en de muziek in Metro 2033 is nog beter dan de grafische kant van de game. Allereerst is er uitstekende voice-acting, de Russische accenten komen realistisch over, maar als je het nog realistischer wilt hebben dan kun je er ook voor kiezen om Russische stemmen te gebruiken. Geen nood als je de Russische taal niet machtig bent, er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Ook de andere geluidseffecten zijn prima in orde, zeker als je je gasmasker op hebt en het gedempte geluid overstemd wordt door je eigen gehijg loop je de kans dat je zelf spontaan gaat hyperventileren.


De muziek in de game neemt geen prominente rol in en ondersteunt de sfeer waar nodig. Ook dat is uitstekend.

Multiplayer


Over de multiplayer kan ik kort zijn, die is er namelijk niet. Geen co-op-mode, geen online multiplayer. Metro 2033 is een klassieke singeplayershooter. Is dat erg? Ik had wel mogelijkheden gezien voor een uitdagende multiplayermode, zeker in deze setting met deze unieke gameplayelementen.

Toch heb ik het ontbreken van een multiplayermode niet als gemis ervaren. De singeplayer is meer dan onderhoudend, als je daar tenminste van houdt.