Review: Windows 8.1 Update 1

Abonneer je gratis op Techzine!

Bureaublad is terug, startmenu nog niet

Microsoft heeft afgelopen week tijdens de BUILD-conferentie een flinke update voor Windows 8.1 gepresenteerd. De naamgeving van de update, Windows 8.1 Update 1, doet vermoeden dat de update niet zo groot is als de update van Windows 8 naar Windows 8.1. De waarheid is echter dat de impact van de update net zo groot is of misschien wel groter.

De update brengt eigenlijk vooral meer gebruiksvriendelijkheid voor laptops en desktopsystemen die werken met een muis en toetsenbord. Daarnaast is de algemene gebruiksvriendelijkheid verbeterd via allerlei kleine optimalisaties, verbeterde ondersteuning en aanpassingen in het ontwerp. Persoonlijk ben ik van mening dat deze update ook prima door had kunnen gaan voor Windows 8.2.

Direct opstarten naar bureaublad


Een andere grote aanpassingen in de update is dat alle laptops straks automatisch opstarten naar het bureaublad. Deze functie wordt ook automatisch door Microsoft ingeschakeld. Ook als je laptop beschikt over een touchscreen zal er worden doorgestart naar het bureaublad, het lijkt erop dat de aanwezigheid van een fysiek toetsenbord de doorslag geeft of het systeem moet doorstarten naar de klassieke bureaubladomgeving. Als je op het bureaublad op de startknop klikt of op de Windows-toets drukt, dan zal wel de Modern UI, het startscherm met de tegeltjes, worden geopend. Tablets blijven standaard wel opstarten naar dit startscherm.

Meer functies voor bureaublad en integratie met Modern UI


Microsoft geeft het bureaublad een ware comeback nu het veel nieuwe functies heeft gekregen en de integratie Modern UI is verbeterd. Waar de softwaregigant met de eerste versie van Windows 8 het beeld schetste dat er steeds meer functies uit de desktop zouden verdwijnen, heeft het bedrijf met deze update juist een hoop functies toegevoegd. Zo worden de openstaande Modern UI-apps nu ook weergegeven op de taakbalk onder het bureaublad, ook krijg je een preview van de app te zien als je erboven gaat hangen met de muis. Hoewel de integratie met Modern UI is verbeterd, ben je als fervent bureaubladgebruiker ook minder afhankelijk geworden van Modern UI, met dank aan alle nieuwe functies die zijn toegevoegd.


Een aanpassing die mede zorgt voor deze mindere afhankelijkheid is het openen van afbeeldingen en video’s. Als je deze opent binnen de bureaubladomgeving, zullen de bestanden ook in de bureaubladomgeving worden geopend. Doe je dit op een tablet, dan worden ze binnen de Modern UI geopend. Het begin is er, maar het is wel te hopen dat je dit zelf kan gaan configureren, want ik wil ook graag mijn PDF-bestanden openen in de bureaubladomgeving en niet via een omweg met de rechtermuisknop. De bureaubladomgeving heeft dus duidelijk een hoop features teruggekregen met de update.Startmenu zal terugkeren maar niet in deze update


Microsoft zal in een toekomstige update overstag gaan en de oude vertrouwde startmenu terug gaan brengen naar Windows. Wel zal het oude startmenu deels worden gecombineerd met de nieuwe tegels, maar feit blijft dat het menu terug gaat komen. Wij vermoeden dat het startmenu zijn intrede zal doen in Windows 8.2 welke mogelijk voor oktober van dit jaar op het programma staat. Microsoft geeft dus toch toe aan alle kritiek en trekt zijn keutel in.


Meer mogelijkheden voor DPI-instellingen


Er komen steeds meer laptops en tablets op de markt met schermen met een extreem hoge resolutie. Het begon met 2560 x 1440 pixels, maar we zagen ook al schermen met 3200 x 1800 pixels de revue passeren. Binnenkort zullen daar ongetwijfeld ook 4K-schermen bij komen. Dat komt neer op schermresoluties van 3840 x 2160 pixels en misschien nog wel hoger.

Daar speelt Microsoft alvast op in door de DPI-instellingen op de schop te nemen. Het bedrijf voegt de mogelijkheid toe om het scherm 250, 300, 400 of 500 procent te vergroten. Bij het vergroten het scherm worden er echter meer pixels per inch gebruikt, waardoor het beeld veel scherper wordt.


Dit artikel is eerder verschenen als preview op de Windows 8.1 update, maar later aangepast naar een review.