2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Overklokken

Zoals altijd gebruiken we MSI’s Afterburner om een videokaart op overklok-prestaties te testen. Toen we MSI’s software openden kwamen we echter al vrij gauw tot een schokkende conclusie, we kunnen de videokaart slechts 40 MHz overklokken, wat betreft de core. Het geheugen laat zich ook maar 75 MHz overklokken.

Na wat zoeken vinden we geen alternatieven om de kaart alsnog verder op de staart te trappen, dus wat betreft overklokken wordt deze review niet bepaald spannend.



Voor de grap stelden we maar eens even de maximale mogelijkheden in en erg verrassend was het niet, maar de kaart kon dit prima aan, de temperatuur bleef ook steken op een bescheiden 50 graden celsius. We kunnen de Core dus overklokken van 800 MHz naar 840 MHz, het geheugen van 1250 naar 1325 MHz en daarmee is de overklok in dit geval al gemaakt.

Dat de HD6950 tot veel meer in staat blijkt is echter wel duidelijk. Dat kunnen we niet alleen aan de relatief lage temperatuur afleiden, maar ook het feit dat tech-sites bomvol staan met handleidingen om de HD6950 te flashen naar een HD6970. De yields van de 6900-serie lijken prima in orde te zijn, want er worden zeer veel positieve resultaten van de flashmethode gemeld.



Onze kaart is al vanuit AMD (of een andere reviewer) voorzien van de HD6970-flash en zodoende publiceren we ook de scores van beide kaarten op de volgende pagina’s. Natuurlijk is het onzeker of deze flash ook bij nieuwe revisies van de HD6950 zal werken, of dat AMD voortaan hardwarematig de uitgeschakelde onderdelen zal vergrendelen. Het lijkt er in ieder geval op dat de kaarten zo goed als identiek zijn, op de vergrendeling van de SIMD-engines na.