3min

Eerste indruk en Universal Search

Voor we ingaan op de nieuwe functies en dergelijke van Synology DSM 6.1, is het wat ons betreft eerst goed om te kijken naar hoe DSM 6.1 er in het algemeen uitziet ten opzichte van DSM 6.0. Aangezien we hier te maken hebben met een upgrade achter de decimaalpunt, verwachten we op dit punt weinig spannends. Om dit goed te kunnen bepalen, hebben we een side-by-side vergelijking gedaan tussen een DS216play met DSM 6.0 en een DS716+II met DSM 6.1.

Er is afscheid genomen van de welkomsttekst van het inlogscherm in DSM 6.1.

Het is zoals al verwacht geen verrassing dat DSM 6.0 en 6.1 qua interface weinig van elkaar verschillen. Het enige opvallende verschil op het eerste gezicht is dat de tekst linksboven op het inlogscherm verdwenen is. Daar staat niet langer ‘Hallo, welkom!’, met eronder ‘De beste opslag om al uw momenten te delen’. Met name het tweede deel was toch al nooit echt lekker Nederlands, dus wat ons betreft is het een goede zaak dat dit is verdwenen. Het geeft ook al een beetje aan dat nas-apparaten voor Synology niet meer alleen gericht zijn op de opslag van data. We komen daar verderop zeker nog op terug.

Het startscherm van DSM is ongewijzigd gebleven met de update naar versie 6.1

Eenmaal ingelogd, ziet het startscherm van DSM 6.1 er zoals verwacht identiek uit aan dat van DSM 6.0. Continuïteit is erg belangrijk, zeker als je dit soort producten kleinzakelijk inzet en je niet meteen zit te wachten op het opnieuw onder de knie krijgen van een interface, al was het maar omdat je het serverbeheer er ook maar een beetje bij doet.

Het zoekveld zoals we dat gewend waren in DSM 6.0…

Gaan we eens wat beter op zoek op het startscherm, dan komen we toch een verschil tegen tussen DSM 6.0 en 6.1 dat we wel degelijk groot zouden willen noemen. Als je rechtsboven op het vergrootglas klikt, kun je bij DSM 6.0 in een balkje eronder zoeken naar toepassingen en instellingen. In DSM 6.1 open je hiermee Universal Search. Wat ons betreft is dit meteen een van de voornaamste toevoegingen aan DSM bij deze nieuwste versie. Je kunt nu namelijk maximaal 1000 mappen indexeren en snel doorzoeken vanaf het startscherm. Klik je bij het zoeken naar een bepaald woord op een van de resultaten, dan krijg je in het rechterpaneel ook meteen een preview te zien van een gedeelte van het document, met het gezochte woord vetgedrukt. Hou er overigens wel rekening mee dat submappen niet automatisch ook worden geïndexeerd als je de hoofdmap hebt geselecteerd. Die moet je dus eveneens aanvinken.

…is vervangen door een zoekbalk middenin het scherm…

…en die je resultaten geeft uit maximaal 1000 geïndexeerde mappen, waarbij ook meteen de betreffende passages worden uitgelicht.