2min

Tags in dit artikel

, , ,

Overklokken

Het lijkt bijna te gek voor woorden om een dergelijke kaart te gaan overklokken, maar natuurlijk is dit gewoon onderdeel van onze review-procedure, dus ook in dit geval gaan we kijken wat de HD6450 kan presteren op dit gebied.

Standaard draait de grafische chip op HD6450 op een snelheid van 750 MHz, terwijl het geheugen op een snelheid van 900 MHz haar werk verricht.



We gaan aan de slag met MSI’s AfterBurner, zoals we eigenlijk altijd doen bij het overklokken van videokaarten. Toen we het programma startten kwamen we echter al gauw tot de conclusie dat we het voltage op de grafische kern van de kaart niet kunnen verhogen, wat het resultaat sowieso zal gaan beperken.

Wanneer we de ventilator vol open zetten bevalt de geluidsproductie ons eigenlijk best wel. We waren bang dat het kleine ventilatortje een onbehoorlijk hoog geluid zou gaan produceren, maar dit valt alleszins mee en de geluidsproductie valt dan ook zeer zeker binnen de perken. We meten een geluidsproductie rond de 65 dB, terwijl veel andere koelingen al gauw boven de 100 dB uitkomen. Als we in deze situatie Kombustor even zijn gang laten gaan kunnen we vaststellen dat de videokaart ongeveer 59 graden Celsius warm wordt.

We gaan aan de slag met het verhogen van de kloksnelheid van de grafische kern. Het limiet is in dit opzicht al gauw bereikt. Dit ligt niet eens aan het voltage dat niet te verhogen is, dit komt doordat AfterBurner slechts in staat is om de kaart te overklokken tot een snelheid van 850 MHz. De maximale overklok van 100 MHz weet de HD6450 prima te doorstaan.



Vervolgens gaan we aan de slag met het geheugen op de videokaart. Zoals gemeld draait dit standaard op een snelheid van 900 MHz. en eigenlijk is het ook hier gauw afgelopen met het overklok-avontuur. We kunnen het geheugen ook hier slechts 100 MHz. overklokken, naar een snelheid van 1000 MHz dus. Zo snel is een overklok nog nooit klaar geweest.

Voor de zekerheid hebben we ook nog even in de software van AMD zelf gekeken naar de overklok-mogelijkheden, maar ook hier lopen we tegen dezelfde limieten op. Jammer, maar natuurlijk is deze videokaart hier ook totaal niet voor bedoeld.

De temperatuur was bij volle belasting van het kaartje vastgesteld op 59 graden Celsius. Als we de kaart van zijn ‘volledige’ overklok hebben voorzien gaat de temperatuur slechts lichtjes omhoog, we zien de temperatuur schommelen tussen de 60 en 61 graden Celsius.



Met deze instellingen gaan we door naar de benchmarks voor de HD6450.